Nagyvilág

Bányászok támadtak az iráni elnökre

Számon kérték nehéz helyzetüket a sújtólégrobbanás helyszínére látogató Haszán Róhánin.

Szénbányászok támadtak vasárnap az iraki elnök autójára, amikor meglátogatta egy szerdai, legalább 26 halálos áldozattal járó sújtólégrobbanás helyszínét. A feldühödött emberek lökdösni kezdték Haszán Róháni autóját, és az ablakokat ütötték, amikor az államfő megpróbált áthaladni közöttük.

Kilenc, a bányában rekedt ember sorsáról még nincs hír, de az illetékes tisztségviselők szerint kicsi az esély a túlélésükre. Róháni azt mondta: „mindannyian felelősek vagyunk a balesetért”, és kijelentette, hogy a bányaipar szigorúbb szabályozására van szükség.

„Miért nem biztonságos a bánya? Miért nem foglalkozik senki ezzel?” – kiabálta a bányászok szóvivője. Hozzátette: „Tavaly a kormányzó hivatalánál gyűltünk össze, mert már tizennégy hónapja nem kaptuk meg a bérünket, és maga, elnök úr, tudomást se vett róla.” Azt is Róháni szemére vetette, hogy havonta 75 ezer forintnyi pénzből kell megélniük a bányászoknak. „Maga megélne ennyiből?” – kérdezte.

Iránban két hét múlva elnökválasztást tartanak, az incidens bizonyára nem tesz jót Róháni esélyeinek, akit konzervatív vetélytársai épp azzal támadnak, hogy politikájával csak a tehetősek jártak jól. (al-Dzsazíra)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik