Külföld

Volt pár jó szava a migránsellenes háborúját vívó Orbánról az osztrák külügyminiszternek

24.hu
24.hu

2017. 05. 06. 12:03

Orbán Viktor magyar miniszterelnök vezető szerepet tölt be az uniós külső határok védelmének ügyében – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter egy szombaton megjelent német lapinterjúban, amelyet az MTI foglalt össze.

Az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa a Süddeutsche Zeitung című liberális lapnak arra a kérdésére, hogy ki kell-e zárni a Fideszt az EPP-ből, rámutatott, hogy az EPP vezetői már eldöntötték, hogy a Fidesz a párt tagja marad. “A sokszínűség Európájában élünk, és csak akkor lehetünk erősek, ha ösztönözzük az összetartást”. (Az MTI nagyvonalúan nem említette, de nem árt felidézni: az Európai Néppárt – ennek a pártcsaládnak a tagja a Fidesz is – múlt szombati ülésén komoly fejmosást kapott Orbán Viktor a lex CEU és a Brüsszel-ellenes plakátkampány miatt.)

“Nem akarom, hogy sok kelet-európai másodosztályú európainak érezze magát” – húzta alá az osztrák külügyminiszter. Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor “Európa-ellenes irányvonala” nem a szorosabb együttműködés melletti kiállás bizonyítéka, Sebastian Kurz azt mondta, hogy az uniós külső határok védelmében “Orbán és a kelet-európai országok vezető szerepet” játszanak.

Szakítani kell a világot “jókra és gonoszokra” felosztó hozzáállással, és “fel kell hagyni az erkölcsi felsőbbrendűséggel” – mondta az osztrák diplomácia vezetője, kiemelve, hogy “a menekültkérdésben a Németország és sok osztrák és svéd politikus által kijelölt út teljes mértékben rossz volt, és nem felelt meg az európai jognak”.

Az elsősorban a migrációs válságról szóló interjúban Sebastian Kurz arról is beszélt, hogy kezdettől fogva ellenezte a “nyitott határok politikáját”, és arra törekedett, hogy megszüntesse hazája “totális túlterheltségét”, amely nemcsak Ausztriát, hanem Németországot is jellemezte 2015-ben.

“Igyekszem azt tenni, amit helyesnek tartok, és nem engedni a civil szervezetek, bizonyos érdekcsoportok vagy a média nyomásának” – hangsúlyozta Sebastian Kurz. A többi között kifejtette, hogy 2015-ben a sajtó egy része megpróbált valami mást “eladni”, mint a valóság. Úgy állították be a helyzetet, mintha többnyire nők és gyermekek érkeznének, holott túlnyomórészt fiatal férfiak jöttek. Továbbá megjelentettek kutatásokat, amelyek azt sugallták, hogy a gazdaságnak szüksége van ezekre az emberekre, és azonnal el is kezdhetnek dolgozni – tette hozzá. Ezt “mindig is abszurdnak találtam'”, hiszen “úgy tettek, mintha mindenekelőtt jól képzett emberek jönnének hozzánk, ami természetesen nem igaz” – mondta az osztrák külügyminiszter.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.