Nagyvilág

Tízezreket telepítenek ki Hannoverben egy bomba miatt

A világháborúban ezrek haltak meg a bombázásokban, most az esetleges áldozatokat akarják elkerülni a németek.

Öt nagy világháborús bombát fognak hatástalanítani az alsó-szászországi Hannoverben, ezért a nagyváros egyik fertályán 50 ezer embert kell kitelepíteni – írja a BBC News. Ennél csak egyszer kellett több embert evakuálni Németországban bomba miatt, most a város tizedének kell mennie.

Az érintett területen hét szociális otthon, egy klinika és egy abroncsgyártó üzem is található. Tisztviselők azt mondták, talán estére mindenki hazatérhet. Az evakuáció reggel 9-kor kezdődött. Azt kérték az emberektől, csak a szükséges dolgokat vigyék magukkal, így orvosságot. Kérés volt, hogy a gázt és áramot kapcsolják le.

A közlekedésben is óriás fennakadások lesznek, a város viszont szépen felkészült. Csomó programot szerveztek, múzeumi túrák, gyerekeknek szóló filmvetítések, sportesemények lesznek. Levest is osztanak, több tízezer adagot készítettek el.

A BBC megjegyzi, a második világháborúban a szövetségesek hevesen bombázták Hannovert, ezrek haltak meg és a város zöme elpusztult.

1943. október 9-én egy éjszaka alatt 1245 ember halt meg és 250 ezer maradt fedél nélkül egy légitámadásban, ami során 261 ezer bombát dobtak a városra.

A háború utáni legnagyobb evakuáció amúgy Augsburghoz kötődik: tavaly 54 ezer embert költöztettek ki ideiglenesen a városből egy 3,8 tonnás fel nem robbant bomba miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik