Nagyvilág

Trump ezerfős kísérettel megy Izraelbe, majd Brüsszelbe is ellátogat

Az amerikai elnök első hivatalos külföldi útjára indul május második felében.

Ezerfős kísérettel érkezik Donald Trump Izraelbe május 22-én – számol be az MTI az ynet tudósítása nyomán. Az amerikai elnök első hivatalos útján Szaúd-Arábiába megy, onnan utazik tovább izraeli látogatására. Találkozik majd Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és Reuven Rivlin államelnökkel, Betlehemben pedig a Palesztin Nemzeti Hatóság elnökével, Mahmúd Abbásszal is tárgyal majd.

A látogatás célja a bizalomépítés, és a 2014 tavasza óta megszűnt palesztin-izraeli béketárgyalások felélesztése. Izraeli tisztviselők arra is számítanak, hogy Trump Jeruzsálemben bejelenti majd, hogy az Egyesült Államok elismeri a várost Izrael Állam fővárosaként, esetleg az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését is.

Az ezerfős kíséret tagja lesz várhatóan Melania Trump, az elnök felesége, valamint lánya, a zsidó vallásba betért Ivanka Trump és vallásos zsidó veje, Jared Kushner. Szintén Trumppal tart James Mattis védelmi miniszter és Rex Tillerson külügyminiszter.

Izrael után Trump a Vatikánba utazik.

Eközben az Európai Tanács elnökének szóvivője bejelentette: május végén Brüsszelbe látogat Trump, ahol Donald Tusk mellett Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével is találkozik majd.

Az amerikai elnök május 25-én érkezik az uniós fővárosba, ahol részt vesz a NATO-tagországok vezetőinek csúcstalálkozóján, amelynek keretében várhatóan felavatják az észak-atlanti szövetség új székházát is. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik