Nagyvilág

Küzdenek a magyar iskolák megmaradásáért Erdélyben

Elkerülhetetlennek látszanak az intézménybezárások, de a román osztályok helyzete sem könnyű.

Lezárult az iskolai beiratkozások első két szakasza Romániában, az erdélyi iskolákban mintegy kilencezer gyermeket írattak be magyar tannyelvű osztályokba – számolt be a Hír TV. Azokba az osztályokba lehet még jelentkezni, ahol maradtak üres helyek, sok helyen az a tét, hogy találjanak tizenkét gyermeket, ennyire van ugyanis a törvény szerint szükség, hogy elindulhassanak a kisebbségi tannyelvű osztályok.

Emlékeztetnek: nemrég zárult az RMDSZ „Minden magyar gyermek számít” kampánya, ami azokon a településeken volt a legélénkebb, ahol veszélyben volt a magyar osztályok beindítása. A romániai magyar párt oktatásügyi alelnöke elmondta: Erdélyben mintegy kétezer intézményben van magyar nyelvű oktatás, ennek 10-15 százaléka a közvetlen megszűnés határán van. Magyari Tivadar úgy látja, már elkerülhetetlen, hogy 2020-ig bezárjanak 200-250, zömében falusi iskolát.

Ehhez azonban az is hozzátartozik, hogy a román osztályok helyzete sem felhőtlen, egyre több helyen jelent kihívást, hogy a törvény által előírt 15 gyermeket összeszedjék, és gyakran csak iskola-összevonásokkal lehet minden évfolyamot megtartani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik