Nagyvilág

A szír kormány is beleállt a repüléstilalmi zónákba

A damaszkuszi kormány támogatja az orosz javaslatot négy biztonsági övezet létrehozásáról Szíriában – közölte a szíriai külügyminisztérium. A tárca közleményét a SANA szíriai hivatalos hírügynökség idézte csütörtökre virradóra.

A külügyminisztérium közölte, hogy támogatja az orosz javaslatot, és megerősíti elkötelezettségét a tavaly december 30-án tető alá hozott tűzszüneti megállapodás végrehajtása iránt.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Szocsiban, a kétoldalú tárgyalásaik után tartott közös sajtóértekezleten közölték: egyetértenek abban, hogy Szíriában úgynevezett deeszkalációs, biztonsági övezeteket kell létrehozni a civil lakosság védelmére.

Putyin szerint további egyeztetések szükségesek a biztonsági övezetek működtetésének kialakításához. Mint mondta, ha ezekben nem folynának katonai műveletek, akkor az ilyen övezetek felett valószínűleg betilthatnák a harci gépek repülését. Hozzátette, hogy orosz és török katonai szakértők együttműködnek a szíriai béke helyreállítását célzó lépések kidolgozásában.

Az orosz elnök megjegyezte, hogy Donald Trump amerikai elnök is támogatásáról biztosította az övezetek létrehozását a kedden folytatott telefonbeszélgetésük alkalmával.

Erdogan csak egy biztonsági zóna létrehozásáról tett említést Idlíb tartományban, de Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter Szocsiban adott nyilatkozata szerint négy ilyen övezetet terveznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik