Nagyvilág

Nagy a barátság Putyin és Erdogan között

Moszkva és Ankara egyetért abban, hogy Szíriában biztonsági övezeteket kell létrehozni a civil lakosság védelmére, és azt reméli, hogy ebben a kérdésben megállapodás születik az arab országban zajló konfliktus rendezéséről Asztanában folytatott tárgyalásokon – közölte Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök Szocsiban a szerdai kétoldalú tárgyalásaik után tartott közös sajtóértekezleten.

Putin szerint további egyeztetések szükségesek a biztonsági övezetek működtetésének kialakításához. Mint mondta, ha ezekben nem folynának katonai műveletek, akkor az ilyen övezetek felett valószínűleg betilthatnák a harci gépek repülését. Hozzátette, hogy orosz és török katonai szakértők együttműködnek a szíriai béke helyreállítását célzó lépések kidolgozásában.

Az orosz elnök megjegyezte, hogy az amerikai elnökkel kedden folytatott telefonbeszélgetése során Donald Trump is támogatásáról biztosította a szíriai biztonsági övezetek létrehozását.

Erdogan csak egy biztonsági zóna létrehozásáról tett említést Idlíb tartományban, de Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter Szocsiban adott nyilatkozata szerint négy ilyen övezetet terveznek.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Rosszija 1 tévécsatornának kijelentette, hogy a biztonsági zónákról szóló párbeszéd éppen hogy csak elkezdődött, de reményét fejezte ki, hogy az hamarosan sikerrel jár. Mint mondta, a “deeszkalációs övezetek” létrehozásának célja a fegyvernyugvás rendjének megerősítése. A kétoldalú katonai kapcsolatokkal összefüggésben egyébként megemlítette, hogy az elnökök tárgyalásán “pozitív értelemben” szó esett az orosz Sz-400-as légvédelmi rendszerek Törökországnak történő eladásáról is.

Szocsiban Putyin és Erdogan egyetértett abban, hogy a szíriai konfliktus kizárólag politikai és diplomáciai eszközökkel oldható meg. A török elnök rámutatott, hogy a 2016 végén orosz-török-iráni összefogással létrehozott tűzszünet olyan lehetőséget kínál ehhez, amit nem szabad elpazarolni. A felek között összhang mutatkozott abban is, hogy szerintük felelősségre kell vonni az április 4-i Hán Sejkún-i gáztámadás felelőseit.

Erdogan ugyanakkor közölte, hogy Törökország további intézkedéseket fog hozni Szíriával és Irakkal közös déli határainak védelme érdekében. Szavai szerint a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG), az Iszlám Állam és az al-Kaida egyaránt fenyegetést jelent hazája számára. Hangsúlyozta Ankara és Moszkva együttműködésének fontosságát a terrorelhárítás területén.

Moszkva és Ankara viszonyában 2015 végén éppen Szíriával kapcsolatban keletkezett súlyos törés amiatt, hogy a török légierő légtérsértésre hivatkozva lelőtt egy, az arab országban bevetett orosz bombázót. A kapcsolatok azután kezdtek helyreállni, hogy Erdogan személyesen kért bocsánatot az incidensért, Putyin pedig támogatásáról biztosította a török vezetőt az ellene megkísérelt katonai puccs után.

A dél-oroszországi üdülővárosban tartott csúcstalálkozón az orosz elnök bejelentette, hogy befejőzött az orosz-török kapcsolatok válság utáni helyreállítása, és a két ország visszatért a normális partneri együttműködéshez. A két elnök bejelentette, hogy a török paradicsom oroszországi exportja kivételével az összes kereskedelmi korlátozás feloldásáról is megállapodott.

Putyin elmondta, hogy a kétoldalú kereskedelem visszaesése megállt, sőt, enyhe növekedés kezdődött abban. Bejelentette egy egymilliárd dolláros kétoldalú befektetési alap létrehozását.

Az orosz vezető hangsúlyozta, hogy az orosz hatóságok készek segítséget nyújtani a török partnerszervezeteknek Törökország idegenforgalmának biztonsága érdekében, különös tekintettel arra, hogy ismét számos orosz turista utazik oda.

Erdogan meghívta az orosz vezetőt a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködési Szervezet létrehozásának 25. évfordulóján, május 22-én Isztambulban megtartandó csúcstalálkozóra.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik