Nagyvilág

Antarktiszi jéghegyeket tolnának az Arab-öbölbe

A megalomán terv még a térség időjárását is megváltoztathatná.

Az Egyesült Arab Emírségekben azt tervezik, hogy jéghegyeket tolnak az Antarktisztól az Arab-öbölbe, hogy tiszta ivóvizet nyerjenek. Az abu-dzabi székhelyű NABL vállalat igazgatója azt mondta: egy átlagos óriásjéghegy tőbb mint 90 milliárd liter vizet tartalmaz, ami egymillió embernek öt évre elég.

A cég szimulátoron már kipróbálta a jéghegyszállítás útvonalát, eszerint egy évig tart egy jéghegy eltolása az emírségek partjaihoz. A műszaki és pénzügyi tervet is kidolgozták, a projektet 2018 elején kezdik. Arra számítanak, hogy a jéghegy az ivóvíz biztosítása mellett új turisztikai látványosság lehet, és az időjárást is megváltoztatja, több esőt hoz a sivatagos térségbe.

Mivel a jéghegy 80 százaléka víz alatt van, a víz fölötti rész pedig visszaveri a Nap sugarait, ezért nem olvad el könnyen. A terv szerint tömböket vágnának majd le a jéghegy tengerszint fölötti részéről, azokat összetörnék, a vizet hatalmas tartályokban tárolnák és tisztítanák.

Az elképzelés nem új, az 1970-es években Szaúd-Arábia is sarki jéggel tervezte megoldani az ivóvízellátást, de a költségek és kihívások miatt elálltak az ötlettől. A NABL vállalat igazgatója pedig a közelmúltban állt elő azzal az ötlettel, hogy tengeralatti vezetékeken pakisztáni folyók vizét hoznák az emírségekbe. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik