Nagyvilág

Trump vitéz magyar tanácsadója megingathatatlan

Sebastian Gorkát ízekre cincálta már az amerikai sajtó, de egyelőre nem tervezik kitenni a szűrét a Fehér Házból.

Egyre nagyobb vitákat szül Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, a magyar Sebastian Gorka (azaz Gorka Sebestyén). Gorkáról rengeteg cikk született az amerikai médiában az utóbbi hetekben: a két fő csapásirány egyike arról szólt, hogy Gorka corvinusos doktori disszertációja elég gyenge, ráadásul Gorka még a magyar politikából is kihullott, akkor hogy kerülhetett a Fehér Házba.

A másik irányvonal Gorka kissé szélsőjobbos vonalát kritizálja, többek között azt, hogy büszkén viselte nyilvános eseményeken a Horthy Miklós alapította Vitézi Rend jelvényét (édesapja volt a rend tagja).

Mindenesetre most megszólalt Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője, aki mindenkit megnyugtatott: Gorkát nem fogják eltávolítani az elnök környezetéből. Márpedig a Washington Examiner azt írta korábban, Gorka nemzetbiztonsági tanácsadói pozíciója veszni fog, és a radikális iszlamista szélsőségesekkel és ideáikkal fog foglalkozni. Ezt Jim Acosta, a CNN veterán fehérházi tudósítója is megerősítette. Az új pozíció amúgy a Fehér Házon kívül lett volna, valamelyik szövetségi ügynökségnél.

És akkor jött Spicer, aki lehűtött mindenkit, nincsen semmilyen személyügyi bejelentése a hétfői szokásos Kormányinfó-szerű sajtótájékoztatón. Egy újságíró kérdésére konkrétan Gorkáról azt mondta, nem hiszi, hogy ő jelenleg elhagyná a Fehér Házat. Kiemelendő, hogy a jelenleg (“currently”) szót kimondta Spicer, szóval nem 100 százalék, hogy Gorka hosszabb távon is az adminisztráció belső magjában maradna. A brit Telegraph tudósítója is olyan infót kapott, miszerint Gorka marad.

(Business Insider)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik