Nagyvilág

Trump fel akarja hívni Putyint

A szír válság változatlanul mély, ezért az amerikai elnök telefonon próbál valamit elérni az orosznál. Ma este történik a tárcsázás.

Donald Trump amerikai elnök kedden telefonon fog tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – közölte helyi idő szerint hétfőn éjszaka a Fehér Ház. Egy magas rangú washingtoni kormányilletékes azt mondta, valószínűleg a szíriai háborúról fognak tárgyalni, amiben Moszkva Bassár el-Aszad szíriai elnököt, Washington pedig a megbuktatásáért harcoló lázadókat támogatja.

A telefonbeszélgetést közép-európai idő szerint este fél 7-kor bonyolítják le. Más részletek nem ismertek.Hivatalba lépése óta Trump személyesen még nem találkozott Putyinnal, telefonon néhányszor beszéltek egymással. A szír válság miatt az orosz-amerikai ellentétek legutóbb április elején erősödtek fel, miután Trump légicsapást rendelt el egy szíriai légitámaszpont ellen, megtorlásul a 90 halálos áldozatot követelő, április 4-i Hán Sejkún-i gáztámadásért.

A Nyugat szerint a vegyifegyver-támadást a szír kormányerők hajtották végre, a damaszkuszi rezsim és Moszkva azonban ezt következetesen tagadja. A gáztámadás után három nappal az amerikai hadsereg 59 Tomahawk manőverező robotrepülőgéppel mért csapást a Sarját légibázisra, ahonnan a feltételezések szerint a rezsim erői elindultak a bevetésre.

(MTI) 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik