Nagyvilág

Putyin és Erdogan haditechnikai együttműködésről tárgyal

A szíriai rendezésről és a haditechnikai együttműködés kérdéseiről tárgyal majd Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Szocsiban – jelezte kedden Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Peszkov a kérdés érzékenységére hivatkozva kitért annak a megválaszolása elől, hogy vajon a két vezető esetleg Sz-400-as orosz légvédelmi rendszerek eladásáról folytat-e majd egyeztetést. A szóvivő közölte, hogy Putyin és Erdogan a tárgyalásokat követően közös sajtótájékoztatót tart majd.

Fikri Isik török védelmi miniszter április közepén közölte, hogy Törökország nem tudott versenyképes árajánlatot elérni NATO-partnereinél légvédelmi rendszerek beszerzése ügyében, ezért alternatívaként tanulmányozza az Sz-400-asok beszerzését. Vlagyimir Kozsin, az orosz elnök haditechnikai együttműködés kérdésben illetékes tanácsadója erre reagálva közölte: Moszkva nem látja akadályát annak, hogy ilyen eszközöket adjon el az atlanti szövetséghez tartozó Törökországnak.

Erdogan kedden arra figyelmeztette Európát, hogy gyorsítsa fel a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, ellenkező esetben Ankara búcsút mond Brüsszelnek. Az orosz és a török elnök legutóbb március 10-én Moszkvában találkozott. A két ország viszonyában törés következett be azt követően, hogy a török légierő 2015 végén, légtérsértésre hivatkozva lelőtt egy szíriai bevetésen lévő orosz bombázót. A kapcsolatok azután kezdtek helyreállni, hogy Erdogan személyesen kért bocsánatot az incidensért, Putyin pedig támogatásáról biztosította a török vezetőt az ellene irányuló katonai puccs idején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik