Nagyvilág

Stabilan vezet Merkel

Növelték előnyüket a konzervatív uniópártok Németországban a koalíciós partner szociáldemokratákkal szemben, derül ki abból a felmérésből, melynek eredményét vasárnap ismertette a Bild am Sonntag című lap.

Az Emnid közvélemény-kutató adatai szerint az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) támogatottsága a múlt héthez hasonlóan 36 százalékos, de a szociáldemokraták népszerűsége két százalékponttal, 29 százalékra csökkent.

Ha most lennének a választások, akkor a CDU/CSU korábbi koalíciós partnere, a liberális Szabaddemokrata Párt (FDP) 6 százalékos eredménnyel visszajutna a szövetségi törvényhozás alsóházába (Bundestag).

A jelenleg parlamenten kívüli, az uniópártoktól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága a múlt heti Emnid-felméréshez képest változatlanul 9 százalékos. Változatlanul ugyanennyi szavazatot kapna a radikális Baloldal (Die Linke) is. A zöldek egy ponttal 7 százalékra növelték támogatottságukat.

Az uniópártok és a szociáldemokraták jelenleg nagykoalícióban irányítják Németországot, de ennek mindkét oldal szeretne véget vetni a szeptember 24-i választás után. A jelenlegi adatok szerint viszont sem konzervatív-liberális, sem a baloldali-zöld koalíció nem lenne képes többséget szerezni a Bundestagban.

(Reuters, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik