Nagyvilág

Ferenc pápa szerint Norvégia tehetne rendet Amerika és Észak-Korea között

Ferenc pápa szerint harmadik országnak kellene közvetítenie Észak-Korea és az Egyesült Államok között. A katolikus egyházfő Norvégiát emelte ki lehetséges békítőként.

Ferenc pápa szombaton éjjel egyiptomi látogatásáról hazafelé tartva a pápai repülőgépen nyilatkozott a nemzetközi sajtónak. Mint mondta, túlságosan felforrósodott a helyzet Észak-Korea atomprogramja és rakétafejlesztése miatt, és ha atomháború robbanna ki, azt az emberiség jó része nem élné túl.

Manapság egy kiterjedt háború az emberiségnek nem csupán kis hányadát pusztítaná el, hanem jó részét a kultúrájával együtt. Az emberiség jövőjéről van szó

– figyelmeztetett a pápa. Hozzátette, hogy az ENSZ-nek meg kellene erősíteni a szerepét a világ diplomáciai életében, mert jelenleg a világszervezet elég lanyhán működik.

Felszólítok és a jövőben is fel fogok szólítani minden vezetőt, hogy a diplomácia útján keressen megoldást a problémákra

– mondta a katolikus egyházfő.

Pénteken az ENSZ Biztonsági tanácsa az észak-koreai fenyegetésnek szentelt, külügyminiszteri szintű rendkívüli ülést tartott, amelyen az amerikai diplomácia vezetője elnökölt. Rex Tillerson reálisnak mondta a veszélyt, hogy Észak-Korea atomtámadást indít Szöul vagy Tokió ellen, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy függessze fel vagy szállítsa alacsonyabb szintre diplomáciai kapcsolatait Phenjannal.

Az egymást követő atomrobbantásokkal és rakétakísérletekkel Észak-Korea egyre közelebb taszítja Kelet-Ázsiát a szélesebb konfliktus felé

– mondta.

Észak-Korea bojkottálta a tanácskozást, amelyet követően ENSZ-nagykövetének helyettese szertelen álomnak minősítette az Egyesült Államok erőfeszítéseit, amelyekkel Washington meg akar szabadulni a kommunista ország atomarzenáljától.

Pár órával később a kommunista ország újabb ballisztikus rakétát bocsájtott fel, amely azonban néhány perccel később felrobbant. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik