Nagyvilág

Észak-Koreához közelít egy amerikai repülőgép-hordozó és több hadihajó

USS Carl Vinson (uss carl vinson, repülőgép-hordozó)
USS Carl Vinson (uss carl vinson, repülőgép-hordozó)

Útban a Koreai-félsziget felé kijutott a Japán-tengerre szombaton a Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozó vezette hadihajóraj – közölte a japán tengerészeti önvédelmi erő. Az amerikai hadihajóraj korábban közös gyakorlatot tartott a japán erőkkel a Csendes-óceán nyugati részén. A Carl Vinson atommeghajtású repülőgép-hordozó vezette, négy hadihajóból álló egység áthajózott a Japán délnyugati része és a Dél-Korea közötti Csuzima-szoroson. A várakozások szerint az amerikai hadihajóraj a dél-koreai haditengerészettel is gyakorlatozik majd.

A térségben tartózkodik a francia Mistral helikopterhordozó hadihajó is, amely szombaton befutott a japán Szaszebo haditengerészeti támaszpontra. A Mistral a következő hónapban Guam szigete mellett egy hadgyakorlatot vezet majd, amelyben japán, amerikai és brit erők vesznek részt, a fedélzetükön lévő csapatok a partraszállást gyakorolják majd.

A Mistral támadó feladatokra szolgáló partra szállító hajó, fedélzetén 35 helikopter mellett páncélosok is lehetnek. A francia hajóegység május 5-ig marad Szaszebóban.

A térségben megnőtt a feszültség azt követően, hogy Észak-Korea szombaton hajnalban újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel, amely azonban minden jel szerint pár perces repülés után, 71 kilométer magasan felrobbant. Március óta ez volt a negyedik sikertelen rakétakísérlet.

Japánt és az Egyesült Államokat az észak-koreai rakétakísérletek mellett aggasztja továbbá az is, hogy Kína befolyásának kibővítésére törekszik part menti vizein a Dél-kínai-tengeren. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik