Nagyvilág

Nyitva marad Törökország előtt az EU-csatlakozás lehetősége

De azt várják Ankarától, adja világos jelét, hogy akarja-e egyáltalán teljesíteni a feltételeket.

Továbbra is nyitva áll az EU-csatlakozás lehetősége Törökország előtt, de Ankarának világos jelét kell adnia, hogy szándékában áll-e teljesíteni a csatlakozási feltételeket, például az emberi jogok és jogállamiság tekintetében – ezt az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte pénteken, miután részt vett a 28 uniós tagállam külügyminisztereinek máltai találkozóján.

Rajtuk múlik, hogy kinyilvánítsák, tagjelöltek akarnak-e maradni, érdekli-e őket a csatlakozás a családunkhoz vagy sem

– jelentette ki Federica Mogherini. Hozzátette: „a klub szabályai világosak” olyan kérdésekben, mint a kisebbségek védelme, vagy a halálbüntetés tilalma.

Johannes Hahn, az EU bővítési biztosa azt mondta: sok terület van, ahol korrekt, baráti és termékeny együttműködésre van szükség, ezért a törökökkel közösen át kell nézni, hogyan tudnának javítani a helyzeten.

Ezzel szemben az osztrák külügyminiszter azt mondta: Törökország útja nem vezethet az uniós tagság felé, Erdogan sok választóvonalat átlépett, ide értve az újságírók bebörtönzését és az ellenzék elnyomását, az elnöki rendszer bevezetéséről szóló népszavazás pedig csak tovább növeli a hatalmát. „Világos, bátor kiállást várnék az EU-tól – igen a Törökországgal való kapcsolatra, de nem a csatlakozásra” – mondta.

Mogherini azt mondta, a csatlakozási folyamat folytatódik, nem függesztik fel, de jelenleg nem dolgoznak azon, hogy új tárgyalási fejezeteket nyissanak meg. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik