Nagyvilág

Az ukrán államé lett az elkergetett elnök másfélmilliárd dollárnyi vagyona

Ennek több mint ötszörösét lophatta el az Oroszországba menekült Janukovics és környezete.

Átutalták Ukrajna költségvetésébe azt a csaknem 430 milliárd forintnyi összeget, ami Viktor Janukovics Oroszországba menekült volt elnök és környezetének zárolt számláin állt – közölte pénteken Jurij Lucenko főügyész, hozzátéve, hogy ez a pénz 100 dolláros bankjegyekben 15 tonnát nyomna.

A főügyész kifejtette: a költségvetésből elsikkasztott, az ukránoktól ellopott pénzt Janukovicsék állami értékpapírokba fektették, a pénzmosáshoz mintegy 100 számlát nyitottak külföldi valutában. Az értékpapírok utáni éves kamat elérte a 8 százalékot.

Petro Porosenko államfő arra kérte a kormányt és a parlamentet, hogy az összeget a fegyveres erők fejlesztésére és egyéb hadikiadásokra fordítsák, és hozzanak létre egy rehabilitációs központot a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban megsérült katonák számára.

Az ukrán állami pénzügyi felügyelet tavaly szeptemberben hozta nyilvánosságra, hogy a volt államfő és környezete a vizsgálatok szerint csaknem 200 milliárd hrivnya (több mint 2240 milliárd forint), bűncselekmény útján szerzett pénzhez jutott legalizált jövedelemként. Az elkergetett államfővel kapcsolatba hozható jogi és természetes személyek számláin még 2014 júniusában zárolták a most visszaszolgáltatott 1,5 milliárd dollárnyi összeget.

Az ukrán pénzügyi felügyelethez más országok hasonló szerveitől érkezett értesítések alapján egykori magas rangú ukrán tisztségviselők külföldi számláin további 107,2 millió dollárt (29,7 milliárd forint), 15,9 millió eurót (4,9 milliárd forint) és 135 millió svájci frankot (38,2 milliárd forint) zároltak Ausztriában, Nagy-Britanniában, Lettországban, Cipruson, Olaszországban, Liechtensteinben, Svájcban és Hollandiában.

Janukovicsot a gazdasági bűncselekmények mellett hazaárulással is meggyanúsította az ukrán főügyészség. Az erre összegyűjtött bizonyítékok között van egy 2014. március 1-jén kelt írásos nyilatkozat, amelyben az akkor már Oroszországban tartózkodó exelnök Moszkva ENSZ-képviseletén keresztül kérte az Oroszországi Föderáció fegyveres erőit, hogy küldjenek csapatokat Ukrajnába. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik