Nagyvilág

Éles tüzérségi hadgyakorlat volt Észak-Koreában

Nagy hatótávolságú tüzérségi ütegeket vetettek be.

Nagyszabású éles tüzérségi hadgyakorlatot hajtottak végre kedden Észak-Koreában a hadsereg megalapításának 85. évfordulója alkalmából

A hadgyakorlatot a keleti partvidéken fekvő Vonszan város közelében tartották meg nagy hatótávolságú tüzérségi ütegekkel, feltehetően Kim Dzsong Un észak-koreai vezető jelenlétében.     Más részletek nem ismertek, és egyelőre a dél-koreai védelmi minisztérium sem erősítette meg a Yonhap hírügynökség hírét.

Két nappal korábban, vasárnap kezdett közös hadgyakorlatot két japán romboló az észak-koreai partok felé tartó Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozó vezette hadihajórajjal. Észak-Korea azt üzente a Rodong Szinmun pártlapban, hogy készen áll, hogy „egyetlen csapással” elsüllyessze az amerikai repülőgép-hordozót.

Eközben feltételezések szerint Észak-Korea hatodik nukleáris kísérleti robbantásra és újabb rakétakísérletekre készül.

Észak-Korea április 16-án, az országot alapító néhai Kim Ir Szen születésnapja után egy nappal sikertelen ballisztikusrakéta-kísérletet hajtott végre. A nemzetközi bírálatok és szankciók ellenére rohamléptekkel fejleszti nukleáris és rakétaprogramját, csak tavaly két kísérleti atomrobbantást hajtott végre és mintegy húsz ballisztikus rakétát lőtt ki. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik