Nagyvilág

Az amerikai külügyminiszter szerint rossz az iránnal megkötött nukleáris egyezmény

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter kijelentette szerdán, hogy a Teheránnal két éve kötött nukleáris megállapodás végső soron nem alkalmas arra, hogy céljának megfelelően korlátozza Irán atomhatalmi törekvéseit.

Egy ellenőrizetlen Irán ugyanazt az utat járhatja be, mint Észak-Korea, és magával sodorhatja a világot

– mondta sajtóértekezletén az amerikai diplomácia vezetője.

Hátráltat

A nukleáris megállapodás csak hátráltatja, de nem fogja megfékezni Teherán az irányú erőfeszítéseit, hogy nukleáris fegyverre tegyen szert – mondta Rex Tillerson, arra figyelmeztetve,

hogy Irán “nukleáris ambíciói fenyegetést jelentenek a világ békéjére és biztonságára nézve”.

Hozzátette, hogy a Teheránnal az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország által aláírt megállapodás nem számolt az Irán jelentette egyéb fenyegetésekkel, köztük az iszlám köztársaság terrorszervezeteknek nyújtott támogatásával, illetve a Jemenben, Szíriában, Irakban és a térségben másutt folytatott destabilizáló tevékenységével. Emellett elkövette azt a hibát, hogy rövid időre “lefizetett egy nukleáris ambíciókat dédelgető hatalmat”, s ezzel a jövőbe tolta ki a problémát, valaki másra hagyva a megoldását – mondta az amerikai külügyminiszter.

A Fehér Ház egy nappal korábban jelentette be, hogy Donald Trump elnök kormánya felülvizsgálja az Egyesült államok iráni politikáját, beleértve azt is, hogy részese maradjon-e a 2015-ben aláírt nukleáris megállapodásnak. Sean Spicer fehér házi szóvivő arról beszélt kedden, hogy Trump elnök egyelőre még nem döntött erről.

Mi bezzeg

A felülvizsgálatnak meg kell állapítania, hogy Irán mely területeken teljesíti vállalt kötelezettségeit, és “ajánlásokat kell tennie az elnök számára a további teendőkre vonatkozóan” – mondta Spicer. A külügyminisztérium ezzel együtt írásba adta kedden, hogy Irán eddig teljesítette a nukleáris megállapodást, amelyet azzal a céllal dolgoztak ki, hogy legalább 15 éves távon megfosszák Teheránt az atomfegyverek előállítására használható kapacitásaitól.

Donald Trump már elnökválasztási kampányában is élesen támadta a megállapodást, az AIPAC Izrael-barát lobbiszervezet tavalyi konferenciáján mondott beszédében pedig egyenesen katasztrofálisnak nevezte Amerika, Izrael és az egész Közel-Kelet számára. Idén februárban az Egyesült Államok újabb szankciókat léptetett életbe Iránnal szemben, válaszul egy ballisztikus rakétával végrehajtott kísérletre.

Magyarország eközben nemrég megkötött egy atomenergiai megállapodást Iránnal. Eszerint egy kisebb atomerőművet építünk közösen, amit azután Afrikában akarunk eladni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik