Nagyvilág

Szavazni fog Britannia, a parlament is rábólintott

Totális fölénnyel szavazta meg a brit parlament alsóháza Theresa May kormányfő javaslatát az előrehozott választásokról.

A várakozásoknak megfelelően hatalmas többséggel jóváhagyta szerdán a brit törvényhozás alsóháza az előrehozott parlamenti választások kiírását június 8-ára. A kormány indítványára 522-en, ellene 13-an voksoltak – jelentette az MTI.

A választási törvény öt évben rögzíti a parlament mandátumát, vagyis a 2015-ös választások után 2020-ban lett volna az újabb választás. A törvény szerint ez felülírható, ha az alsóházi képviselők kétharmados többséggel megszavazzák a soron kívüli választásokat.

Theresa May brit miniszterelnök óriási meglepetésre keddre sajtótájékoztatót hívott össze rezidenciája, a Downing Street 10. elé, ahol bejelentette, mivel elég nagy az ellenállás a parlamentben és a brit korona egyes országaiban is a Brexit ellen, illetve akadályozzák a kilépési folyamatot a képviselők, ezért előrehozott választást kezdeményez nyárra.

Ahogy korábban megírtuk, a Brexit folyamata szinte visszafordíthatatlannak tűnik. Szinte. Ugyanis a lisszaboni szerződés vonatkozó 50. cikkelye nemigen tér ki arra, mi az eljárás, ha a kilépési folyamatot megszakítaná egy tagállam. Mindez azért érdekes, mert a Munkáspárt ugyan beleállt az unió elhagyásába, de nem lelkesedik érte, a megerősödött (de a győzelemre még esélytelen) liberális demokraták kifejezetten ellenzik azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik