Budapest, 2015. augusztus 15.
Egy osztrák résztvevõ a Sziget Fesztivál negyedik napján, 2015. augusztus 15-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Külföld

Betilthatják Kazahsztánban a szakállat

24.hu
24.hu

2017. 04. 19. 18:45

Nurszultan Nazarbajev kazah államfő azt javasolta, hogy törvényben tiltsák meg Kazahsztánban a fiatal férfiaknak a szakállviseletet, a lányoknak pedig a teljes testet fedő fekete ruha hordását - közölte a közép-ázsiai állam elnöki sajtóosztálya szerdán Nazarbajevnek az ország muszlim vallási vezetőivel tartott megbeszéléséről tájékoztatva.

A kazah államfő – a közlemény szerint – különös figyelmet szentelt a fiatal nemzedék vallási tájékozatlanságának. Nazarbajev szerint ennek következtében a fiatal férfiak hosszú szakállat növesztenek és felvarratják nadrágjaikat, emellett egyre több kazah lány burkolja magát tetőtől talpig fekete öltözetbe.

Ez nem felel meg sem a kazah hagyományoknak, sem a kazah népnek

– hangsúlyozta.

Szükséges törvényhozói szinten kidolgozni egy tilalmat a kérdésben – állapította meg a kazah elnök. Emlékeztetett, hogy a kazahok csak gyász idején öltöznek feketébe.

Nazarbajev emellett kiemelte, hogy a kazah kultúrkörben nincs összefüggés a fekete ruházat és a vallás között.

Amennyiben a fiatalság követi ezeket a népünktől idegen útmutatásokat, mivé lesz az ország? A független Kazahsztánnak fényes jövőre van szüksége, a nemzetnek egységesnek, az országnak pedig világinak kell lennie és továbbfejlődnie. Nem tűrjük meg azokat, akik céljaink útjába állnak

– hangsúlyozta a kazah államfő.

Ez nemcsak az államapparátus, hanem az egész kazah nép, a nép jövőjének is az érdeke

– hangoztatta Nazarbajev.

A kazah államfő a múlt héten jelentette be, hogy a jövőben megfosztják állampolgárságuktól Kazahsztánban azokat, akik szélsőséges szervezetekben vesznek részt. Elmondta, hogy Kazahsztánból valószínűleg mintegy 5-600-an csatlakoztak valamilyen szélsőséges nézeteket valló szervezethez. A volt szovjet tagköztársaságok állampolgárai közül azonban sokkal többen, mintegy 5000-en vagy akár ennél is többen harcolhatnak iszlamista terrorszervezetek soraiban – tette hozzá a kazah elnök. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.