Nagyvilág

Navalnij megmérkőzhet Vlagyimir Putyinnal

Az orosz ellenzéki aktivista összegyűjtötte az elnökjelöltséghez szükséges aláírásokat.

Összegyűjtötte a jövő évi elnökválasztáson való induláshoz szükséges 300 ezer aláírást Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista. Ezt saját maga jelentette be weboldalán. Azt írta: az ország legalább negyven régiójában 335 782 aláírást gyűjtött össze és félmillió támogató emailt kapott, de nem áll meg itt, célja az egymillió aláírás megszerzése.

A negyvenéves Navalnij 2013-ban, a moszkvai polgármester-választáson a szavazatok 27 százalékával második helyen végzett. A tavaly szeptemberi parlamenti választáson nem jelöltethette magát, mert 2013-ban korrupció miatt ötévi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, de a legfelsőbb bíróság az ítéletet novemberben megsemmisítette, perét újratárgyalják.

Az aktivista legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy március 26-án országos tüntetést szervezett, miután egy videójában 70 milliárd rubel értékű korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev miniszterelnököt. Azonban Navalnijt 15 napi elzárásra ítélték amiatt, hogy az önkormányzat által nem engedélyezett moszkvai demonstráción szembeszegült a hatóságokkal.

Medvegyev tagadta az aktivista által felhozott vádakat, de nem kezdeményezett ellene jogi eljárást. Megtette azonban Aliser Uszmanov, Oroszország egyik leggazdagabb embere, akit Navalnij szintén emlegetett a videóban. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik