Nagyvilág

Előrehozott választások lesznek Nagy-Britanniában

Június 8-án tartják a választást, Theresa May azt mondta, a Brexit-folyamat lezárása miatt kell megtartani. A jelenlegi parlament mandátuma 2020-ban járt volna le.

A kormányfő a döntés indoklásában alig burkolt utalást tett arra, hogy a kormányzó Konzervatív Párt jelenlegi csekély alsóházi többségének bővülését reméli a választásoktól. May szerint az ellenzéki pártok abban bíznak, hogy a kis parlamenti kormánytöbbséget kihasználva irányváltásra kényszeríthetik a kormányt a Brexit-tárgyalásokon.

A miniszterelnök szerint a Brexit-folyamatban nincs visszaút, de az ellenzék veszélyezteti a kilépési tárgyalások hazai előkészítését, és ez gyengíti a kormány tárgyalási pozícióit Európában is.

Ha most nem tartunk parlamenti választásokat, folytatódna (az ellenzék) e politikai játszadozása (…) A Westminster megosztottsága veszélyezteti azt a képességünket, hogy sikert kovácsoljunk a Brexitből.

Szerdán May már be is nyújtja az ezt tartalmazó javaslatot az alsóháznak. A kiírásához a képviselők kétharmadának támogatása szükséges, a brit Munkáspárt is támogathatja ezt.

A miniszterelnök szerint az országnak stabilitásra és biztonságra van szüksége.

A font árfolyama zuhanni kezdett a hírre.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik