Külföld
Dzsezkazgan, 2017. április 10.
A Szojuz MS-02 orosz ûrhajó ejtõernyõvel fékezett leszállóegysége földet ér a kazahsztáni Dzsezkazgan város közelében 2017. április 10-én. A Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásról visszatérõ Shane Kimbrough amerikai, valamint Szergej Rizsikov és Andrej Boriszenko orosz ûrhajósok csaknem hat hónapot töltöttek a világûrben.   (MTI/EPA pool/Kirill Kudrjavcev)

Visszatért a Földre a Nemzetközi Űrállomás három űrhajósa

24.hu
24.hu

2017. 04. 10. 15:13

Földet ért hétfőn Kazahsztánban a Szojuz MSz-02 űrhajó leszállóegysége, fedélzetén Andrej Boriszenko és Szergej Rizsikov orosz, valamint Shane Kimbrough amerikai űrhajósokkal – közölte a Moszkva melletti koroljovi repülésirányítási központ.

Az űrhajó parancsnokának jelentése szerint a legénység közérzete jó.

Kimbrough parancsnok, valamint Rizsikov és Boriszenko fedélzeti mérnökök október 19-én érkeztek a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Dzsezkazgan, 2017. április 10.
A Szojuz MS-02 orosz ûrhajó ejtõernyõvel fékezett leszállóegysége földet ér a kazahsztáni Dzsezkazgan város közelében 2017. április 10-én. A Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásról visszatérõ Shane Kimbrough amerikai, valamint Szergej Rizsikov és Andrej Boriszenko orosz ûrhajósok csaknem hat hónapot töltöttek a világûrben.  (MTI/EPA pool/Kirill Kudrjavcev)
Fotó: MTI

Az ISS-en jelenleg Oleg Novickij orosz, Peggy Whitson amerikai és Thomas Pesquet francia űrhajós, az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa tartózkodik. A 49 éves Kimbrough, aki 2008-ban 16 napot töltött az Endeavour amerikai űrsikló fedélzetén, az indulás előtt egy nappal adta át az űrállomás parancsnokságát Whitsonnak, akinek a tartózkodását a múlt héten hosszabbították meg három hónappal, így szeptemberig marad az ISS-en.

Whitsonnak ez a harmadik hosszú távú tartózkodása az űrállomáson, és április 24-én ő lesz a világűrben összesen legtöbb időt töltött amerikai asztronauta. Ezen a napon dönti meg Jeff Williams 534 napos eddigi rekordját. Az ötvenhét éves Whitson máris világrekorder:

ő a legtöbb űrsétát tett űrhajósnő.

Dzsezkazgan, 2017. április 10.
A Szojuz MS-02 orosz ûrhajó ejtõernyõvel fékezett leszállóegysége földet ér a kazahsztáni Dzsezkazgan város közelében 2017. április 10-én. A Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásról visszatérõ Shane Kimbrough amerikai, valamint Szergej Rizsikov és Andrej Boriszenko orosz ûrhajósok csaknem hat hónapot töltöttek a világûrben. (MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls)
Fotó: MTI

Whitson, Novickij és Pesquet a tervek Jack Fischer amerikai és Fjodor Jurcsihin orosz űrhajós érkezéséig működteti az űrállomást, akik a tervek szerint április 20-án indítanak a kazahsztáni Bajkonurból.

Kimbrough parancsnoksága alatt a legénység folytatta az űrállomás laboratóriumában megkezdett több száz biológiai, biotechnológiai, fizikai és földtudományi kísérletet.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.