Nagyvilág

Újabb nemzetbiztonsági tanácsadótól vált meg Trump

Az eltávolított Kathleen Troia McFarland a februárban leváltott Michael Flynn bizalmasa volt.

Donald Trump amerikai elnök vasárnap Kathleen Troia McFarland helyettes főtanácsadót is elmozdította a Nemzetbiztonsági Tanácsból a korábban lemondatott főtanácsadó, Michael Flynn után.

A 66 éves McFarland a februárban távozó Flynn bizalmasaként volt ismert. Kinevezése előtt hosszú ideig a Fox televízió biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó kommentátoraként volt ismert. Az elnök „nem hagyja az út szélén”: várhatóan szingapúri nagykövet lesz.

A döntést elemzők a mostani nemzetbiztonsági főtanácsadó, Herbert McMaster helyzetének megerősödéseként értékelik. A széles körben nagy elismertségnek és tiszteletnek örvendő McMaster altábornagynak korábbi sajtóhírek szerint az volt az egyik feltétele, hogy saját csapatot alkothasson.

Donald Trump néhány nappal ezelőtt eltávolította a Nemzetbiztonsági Tanácsból egyik stratégiai főtanácsadóját, Steve Bannont is. Bannon egyelőre a Fehér Házban maradt belpolitikai tanácsadóként, de egyre több információ jelenik meg a sajtóban arról, hogy már ott sem biztos a pozíciója, rendkívül feszült ugyanis a viszonya Jared Kushnerrel, Donald Trump másik tanácsadójával, egyben vejével.

McFarland korábban, a hetvenes években már dolgozott a Nemzetbiztonsági Tanácsban, majd a Reagan-kormányzat idején a védelmi minisztérium munkatársa volt, és mások mellett az akkori védelmi miniszter, Caspar Weinberger egyik beszédírója. Befolyása a Nemzetbiztonsági Tanácsban Michael Flynn távozása után csökkenni kezdett, ráadásul márciusban új főtanácsadó-helyettest is kineveztek, a Trump elnök lánya, Ivanka Trump közeli barátjaként számon tartott Dina Powell személyében.

A McFarland leváltásáról szóló hírt a Bloomberg hírügynökség jelentette elsőként. Hivatalosan még nem jelentették be, állítólag azért, mert a Fehér Ház várja Szingapúr informális válaszát McFarland nagyköveti jelölésére. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik