Nagyvilág

Több tonna fegyvert találtak az ETA raktáraiban

A terrorszervezet maga adta át a helyszínek listáját a hatóságoknak.

A francia hatóságok több tucat fegyvert, több száz kilogramm robbanóanyagot és lőszereket foglaltak le azokban a fegyverraktárakban, amelyek listáját szombaton reggel adta át az ETA (Haza és Szabadság) baszk terrorszervezet.

A hatóság vizsgálja, hogy az ETA használta-e a lefoglalt fegyvereket korábbi terrortámadásoknál. A pár nappal korábban teljes fegyverletételt hirdető terrorszervezet már 2011-ben bejelentette, hogy felhagy a fegyveres küzdelemmel, de akkor még nem voltak hajlandók megválni az arzenáltól.

A párizsi ügyészség közölte: a jelzett helyeken tartályokba és zsákokba rejtve több tucat rövid és hosszú lőfegyvert, több ezer lőszert, több száz kilogramm robbanóanyagot és robbanószer készítéséhez szükséges alapanyagot, valamint több száz detonátort és időzítőt foglaltak le.

A francia kormányfő szombat esti közleményében 3,5 tonna fegyver, robbanóanyag, valamint pokolgép készítéséhez szükséges alapanyag és eszköz lefoglalásáról írt. Bernard Cazeneuve örömét fejezte ki, hogy az ETA fegyvereinek lefoglalása nyugalomban, erőszak nélkül zajlott.

A spanyol kormány közleményben tudatta: a terroristák nem reménykedhetnek kedvező elbánásban vagy büntetlenségben, az ETA-nak bocsánatot kellene kérnie és azonnal fel kellene magát oszlatnia.

Az ETA 1959-ben jött létre. A Baszkföld és Navarra függetlenségéért harcoló terrorszervezet által elkövetett merényletekben 829 ember halt meg. Franciaország, főleg a spanyol határ környéke, ahol a baszkok lakta terület keleti része is fekszik, hagyományosan az ETA hátországa volt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik