Nagyvilág

Stockholm: bomba lehetett a teherautóban, elfogták a merénylőt

A stockholmi teherautós merénylet miatt letartóztatott férfi személye feltűnt már a svéd biztonsági szolgálatok által gyűjtött információk között, de marginális szereplőként tűnt fel a hatóságok látókörében – közölte a svéd biztonsági rendőrség parancsnoka. Anders Thornberg megerősítette, hogy a terrorcselekmény után őrizetbe vett 39 éves, Üzbegisztánból származó férfit gyanúsítják azzal, hogy ő vezette a négy embert halálra gázoló teherautót.

Semmi sem utal arra, hogy nem a megfelelő ember lenne a kezünk között

– mondta a sajtótájékoztatón Dan Eliasson svéd rendőrfőnök, aki szerint nem zárható ki, hogy mások is érintettek az ügyben.

Bomba lehetett az autóban

A teherautó vezetőülésén olyan “szerkezetet találtak, melynek nem kellett volna ott lennie” – azt egyelőre nem erősítették meg, hogy pokolgép volt-e. Eliasson úgy fogalmazott, hogy lehetett pokolgép, valamilyen gyújtószerkezet vagy más is; ennek feltárása a bűnügyi szakértők dolga.

Hans Ihrmann ügyész, arról számolt be, hogy a gyanúsított egyelőre nem beszél, nem tett vallomást. A hatóságok átvizsgálják a férfi mobiltelefonját és fiókjait a közösségi médiában, olyan bizonyítékok után kutatva, amelyek a pénteki támadáshoz köthetik.

A támadás 15 sérültje közül tízen továbbra is kórházban vannak, közülük négy ember állapota súlyos.

Nem változtatnak a menekültpolitikán

Svédországban félárbócra engedték a nemzeti lobogót. XVI. Károly Gusztáv svéd király a támadás miatt megszakította brazíliai utazását. Szombaton rövid beszédben reagált a történtekre. A támadást megvetendőnek nevezte. Az uralkodó egyúttal örömét fejezte ki, hogy a támadás után sokkal többen vannak, akik segíteni akarnak, mint azok, akik ártani szeretnének Svédországnak.

Svédország régóta biztonságos és békés ország, és továbbra is az marad

– fogalmazott a svéd király.

A svéd kormány nem változtatja meg menekültpolitikáját a stockholmi terrorcselekmény miatt – ezt már Margot Wallström külügyminiszter mondta.

Folytatjuk migrációs politikánkat, és továbbra is tiszteletben tartjuk a menedékjogot. Ez a terrorcselekmény nem rettent meg minket

Egyelőre egyetlen terrorszervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.

(Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik