Nagyvilág

Vádemelés a házában zuhanyzó behatolót megölő háztulajdonos ellen

A hatóságok szerint nem lehet jogos önvédelemről beszélni a washingtoni férfi ügyében.

Szándékos emberölés vádjával indítottak eljárást csütörtökön az amerikai Washington állam hatóságai egy 50 éves férfi ellen, miután a birtokán megölt egy 31 éves behatolót – jelentette a helyi sajtó. Az áldozat éppen Bruce Fanning egyik házában zuhanyozott, amikor a tulajdonos a hétvégén több lövéssel agyonlőtte. Fanninget már aznap letartóztatták, miután a helyi rendőrség megkérdőjelezte, hogy jogos önvédelemről lenne szó.

Fanning előző hét szombaton, helyi idő szerint nagyjából reggel nyolc órakor hívta ki a rendőrséget Belfairben található otthonához, közölve, hogy lelőtt és megölt egy betörőt.

A beszámolók szerint, amikor a férfi reggel odament a lakóháza mellett, a birtokán található épülethez, azt vette észre, hogy annak ajtója fel van törve. Amikor bement a házba, a zuhany alatt találta meg a 31 éves Nathaniel Rosát, aki elmondása szerint részeg volt, és megrémisztette.

A két férfi között volt egy szóváltás, ami után Fanning visszament lakóházába, magához vett egy .45-ös kaliberű pisztolyt, majd visszament a házhoz, és a zuhanyfüggönyön keresztül három lövéssel megölte a férfit. A lövések előtt egy szót sem szólt, csak meghúzta a ravaszt.

Vádemelés a házában zuhanyzó behatolót megölő háztulajdonos ellen 1
Bruce Fanning otthon, a washingtoni Belfairben. (Fotó: Mason megyei rendőrség)

A rendőrség már közvetlenül az eset után letartóztatta a férfit, mert Rosa megölését nem tekintették jogos önvédelemnek. A hatóságok szerint azzal, hogy visszament a házába már nem volt veszélyben a testi épsége, és inkább a 911-es segélyhívót kellett volna hívnia, hogy a hatóságok intézkedjenek a behatoló ellen.

Rosa – aki egy helyi iskolában fogyatékkal élő gyerekeket tanított, és nem büntetett előéletű  – feltehetően eltévedt és azután került Fanning házába, hogy összetévesztett egyik barátja otthonával. Michael Dorcy megyei ügyész elmondása szerint Rosa előző este a közelben bulizott és ivott barátaival, akikkel egyik Afganisztánba vezényelt ismerősüket búcsúztatták.

Barátainak elmondása szerint nagyjából hajnali öt órakor Rosa sétálni indult, hogy levegőzzön egyet, de soha nem tért vissza. Dorcy közlése szerint Fanning háza, és az a ház, ahol buliztak „szinte teljesen ugyanúgy néz ki”, és feltehetően azt hitte, hogy barátja házába tér vissza, ahonnan véletlenül kizárták. „De most már halott, így ezt nem tudhatjuk biztosan” – tette hozzá Dorcy.

A hatóságok egyelőre még várják a toxikológiai vizsgálatok eredményét, hogy kiderüljön, Rosa ittas volt-e az eset idején.

Az ügyészség várhatóan nem csak azt akarja bebizonyítani, hogy szándékos emberölés történt, hanem azt is, hogy az előre eltervezett volt. Azzal ugyanis, hogy magához vette a fegyverét, majd visszament lelőni Rosát „egyértelműnek tűnik, hogy meghozott egy döntést, és az alapján cselekedett” – közölte Dorcy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik