Nagyvilág

Trump megtámadta Szíriát

Amerika rakétatámadást intézett a kormánykézen lévő homszi légi bázis ellen.

Az Amerikai Egyesült Államok masszív rakétatámadást intézett pénteken hajnalban a szíriai Homsz egyik légi bázisa ellen, megtorlásul a keddi vegyifegyver-támadásért, aminek elkövetésével az Aszad-rezsimet vádolják. Már csütörtökön este megírtuk, hogy az amerikai elnök beavatkozást fontolgat, a védelmi minisztert megbízta, vázolja fel, milyen lehetőségek vannak az intervencióra.

Az amerikai haditengerészet felvételeket közölt arról, ahogy irányított rakétákat indítanak a Földközi-tengeren állomásozó USS Ross romboló fedélzetéről:

Az éjszaka folyamán Donald Trump floridai rezidenciáján jelentette be döntését a szíriai célpontok elleni támadásokról. Elmondta: mélyen megrendítette az Idlíb tartományban végrehajtott gáztámadás, és

leszögezte, hogy a korábbi évek erőfeszítései Bassár el-Aszad szíriai elnök álláspontjának és viselkedésének megváltoztatására végleg kudarcot vallottak.

Europress

Az amerikai elnök diktátornak nevezte Aszadot, azt mondta, a szíriai elnök rendelte el az idlíbi gáztámadást, melynek során halálos ideggázzal öltek meg ártatlan embereket, köztük gyermekeket és kisbabákat.

Nem lehet vita tárgya, hogy Szíria tiltott vegyi fegyvereket vetett be, s ezzel megsértette a vegyi fegyverek betiltásáról rendelkező nemzetközi egyezményt, továbbá figyelmen kívül hagyta az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgetését is

– jelentette ki, felszólítva a civilizált nemzeteket, hogy vessenek véget a vérontásnak és a mészárlásnak Szíriában.

Az Aszad-rezsim legfontosabb szövetségesének számító Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin agresszióként értékelte a beavatkozást.

Több szíriai katona életét vesztette

Az amerikai légi csapásokról először – még Trump beszéde előtt – az NBC televízió adott hírt. Az első információk szerint a Tomahawk manőverező robotrepülőgépek az amerikai haditengerészetnek a Földközi-tenger keleti térségében állomásozó rombolóhajóiról indultak, és a szíriai Homsz közelében lévő légi bázisra mértek csapást.

Europress / Az Egyesült Államok haditengerészete

A CNN szerint az Egyesült Államok több mint 50 Tomahawkot indított, szíriai légi bázisok, kifutópályák, üzemanyag-állomások ellen. A Tomahawk rakétákat először 1991-ben Irakban, a Sivatagi Vihar hadműveletben vetették be.,

A CNN arról is tudósított, hogy Washington több országot előre értesített a várható légi csapásokról, a védelmi minisztérium pedig bejelentette, hogy az Egyesült Államok tájékoztatta az orosz haderőt is. A légi csapások egyébként nem érintettek olyan térséget a homszi légi bázison, ahol orosz haderő állomásozik.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű szervezet információi szerint legalább négy szíriai katona meghalt a támadásban, köztük egy tábornok, és jelentősek a károk. Közlésük szerint megrongálódott több mint egytucatnyi hangár, egy üzemanyagraktár és egy légvédelmi létesítmény.

A libanoni al-Madzsadin televízió forrásai szerint a szíriai hadsereg még a légi csapás előtt biztonságba helyezte az al-Sajrat légi bázison állomásozó harci gépeinek többségét, néhány ott maradt gép azonban megsérült. Arról nincs információ, hogy ezek pontosan milyen típusúak.

Talal Barazi homszi kormányzó az AP hírügynökségnek azt mondta: három katona és két civil halt meg a légi csapásokban, heten pedig megsebesültek. A légi bázison a támadás következtében tűz ütött ki, amit két óra alatt sikerült megfékezni.

Nem kérték az oroszok beleegyezését

Trump beszéde után nyilatkozott Rex Tillerson külügyminiszter és Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó is. Tillerson, aki szintén Floridában tartózkodik, elmondta:

az Egyesült Államok csaknem teljes bizonyossággal tudja, hogy az idlíbi vegyifegyver-támadáskor szaringázt vetettek be.

A megtorló légi csapásokat a miniszter arányosnak minősítette. Majd ismét felvetette Oroszország felelősségét, azt állítva, hogy Moszkva nem ellenőrizte a 2013-ban Szíriával a vegyifegyver-készletének megsemmisítéséről kötött megállapodás végrehajtását. Tillerson szerint Moszkva vagy cinkos, vagy alkalmatlan egy egyezmény végrehajtására. Hozzátette: bár Oroszországot tájékoztatták a légi csapásokról, nem kérték beleegyezését.

Röviddel a légi csapások előtt az orosz felsőház információpolitikai bizottságának elnöke, Alekszej Puskov a Twitteren arra figyelmeztetett: ha Trump katonai akcióba kezd Szíriában, azzal Bush-sal és Obamával kerül egy csapatba. A helyettes orosz ENSZ-nagykövet, Vlagyimir Szafronkov pedig arra figyelmeztette Amerikát, gondoljon bele, hová vezetett a katonai beavatkozás Irakban, Líbiában és más országokban.

Viktor Ozerov, az Oroszországi Föderáció Tanácsa védelmi bizottságának elnöke a RIA hírügynökségnek azt mondta: az amerikai légi csapások alááshatják a terrorizmus elleni küzdelemért tett erőfeszítéseket Szíriában. Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali összehívását fogja követelni. A támadást egy ENSZ-tag elleni agressziónak minősítette, és azt is belengette, hogy felfüggeszthetik a katonai együttműködést Amerikával.

Közben az orosz TASZSZ hírügynökség már arról számolt be, hogy Bolívia kérte az ENSZ BT sürgős összehívását.

Korábban Mike Pence alelnök és Rex Tillerson is Oroszországtól várt beavatkozást a gáztámadás miatt.

Europress / Az Egyesült Államok haditengerészete

A védelmi minisztérium szóvivője, Jeff Davis közleményében azt írta: a támadást a Homsz tartományban lévő al-Sajrat légi bázis ellen hajtották végre. 59 Tomahawk rakétát lőttek ki a Földközi-tenger keleti részén állomásozó USS Porter és USS Ross rombolókról. A célpontok repülőgépek, hangárok, üzemanyag-tárolók, hadifelszerelés-raktárok, légvédelmi rendszerek és radarok voltak.

Mint mindig, az Egyesült Államok rendkívüli intézkedéseket tett a civil veszteségek elkerülése és a háborús konfliktusokra vonatkozó szabályok betartása érdekében. Minden óvintézkedést megtettünk, hogy a támadást a légi bázis személyzetének legkisebb veszélyeztetésével hajtsuk végre

– áll a nyilatkozatban. Davis leszögezi: az al-Sajrat légi bázison vegyi fegyvereket tároltak, az amerikai hírszerzés információi szerint az április 4-i légi csapást végrehajtó gép innen szállt fel. A légi csapás célja, hogy a vegyi támadás megismétlődését megakadályozzák.

Az előzetes információk szerint a légitámadás következtében súlyosan rongálódtak vagy megsemmisültek a légi bázison lévő repülőgépek, infrastruktúra és felszerelés.

Nem fogjuk tűrni a vegyi fegyverek  bevetését ártatlan emberek ellen

– hangsúlyozta Davis.

A szíriai kormány agressziót emleget

A szíriai állami televízió agressziónak nevezte az amerikai légi csapást. A hadseregre hivatkozva arról számoltak be, hogy „vannak veszteségek”, egy katonai tisztségviselő szerint főleg anyagi károk keletkeztek.

Homsz tartomány kormányzója azt mondta, a legtöbb csapás az ő tartományát érte. Szerinte az amerikai támadás a „fegyveres terrorista csoportok és az Iszlám Állam céljait támogatja”. Hozzátette, hogy

ettől a szíriai vezetés és a politika nem fog megváltozni,

„nem ez volt az első csapás, és úgy vélem nem is ez lesz az utolsó”.

A szíriai ellenzék üdvözölte és rendkívül fontos válaszlépésnek nevezte az amerikai katonai akciót. „Ez lehet a kezdete annak, hogy tudassák a damaszkuszi rezsimmel: nem úszhatja meg büntetlenül” – üzente az Isztambulban működő Szíriai Nemzeti Koalíció nevű ernyőszervezet szóvivője. (MTI, AP, CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik