Nagyvilág

Győzött a józan ész Trump Fehér Házában

Fontos győzelmet arattak a Donald Trump amerikai elnök figyelméért küzdő mérsékelt tanácsadók.

Donald Trump amerikai elnök szép csendben, minden különösebb bejelentés nélkül eltávolította a szó szerint élet-halál kérdésekről döntő Nemzetbiztonsági Tanácsból (NSC) főstratégáját, Stephen Bannont, akinek januári kinevezése a testületbe széleskörű felháborodást váltott ki. Bár a Fehér Ház igyekezett lekicsinyíteni a döntés jelentőségét, elemzők szerint az egyértelmű jele annak, hogy csökken a populista és nacionalista ideológiát képviselő, hatalomellenes Bannon befolyása Trumpra. És közben egyre jobban erősödnek a veje, Jared Kushner körül tömörülő mérsékelt tanácsadók.

A Bannon eltávolításáról szóló döntést nem jelentette be a Fehér Ház sajtóosztálya. Arról csak a szövetségi közlönyben szerdán megjelent szövegből lehetett értesülni (először a Bloomberg jelentette). A lépést – amire aztán Trump áldását adta – H.R. McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó hozta meg, akit Trump februárban nevezett ki a posztra, miután első választottja, Michael Flynn kénytelen volt távozni. A radikálisként jellemzett Flynn azután mondott le, hogy kiderült: hazudott Mike Pence alelnöknek a washingtoni orosz nagykövettel folytatott beszélgetéseiről.

Visszatérés a normális állapothoz

Bannon kinevezése az NSC vezetői bizottságába óriási vihart kavart, főleg a nemzetbiztonsággal foglalkozó szakértők körében. Azzal ugyanis egy politikai kinevezett került a szakmaiságot nagyon komolyan vevő szervezetbe, felvetve annak veszélyét, hogy túlságosan átpolitizált döntéseket fognak ott születni.

A lépés nagy változás volt a korábbi gyakorlathoz képest. Főleg azzal együtt, hogy miközben Trump nemzetbiztonsági és külpolitikai kérdésekben tapasztalatlan főstratégája helyet kapott a bizottságban mint állandó résztvevő, kikerült onnan a vezérkari főnök tanácsának elnöke, a nemzeti hírszerzési igazgató és a CIA igazgatója, akik korábban minden egyes amerikai elnök alatt állandó résztvevők voltak. (Utóbbit Trump pár nappal később visszahelyezte.)

Győzött a józan ész Trump Fehér Házában 1
Donald Trump és Stephen Bannon egy 2017. január 22-én készült felvételen (Fotó: Europress)

A január végén, nem sokkal Trump hivatalba lépése után hozott döntést mindkét pártból erősen kritizálták. Sőt, a New York Times értesülései szerint maga az elnök is „dühös lett”, amikor megtudta, hogy pontosan mire is adta áldását. A lap beszámolója szerint ugyanis Trump úgy írta alá az elnöki rendeletet, amivel helyet adott Bannonnak a tanácsban, hogy nem is tudta, pontosan mit is ír alá.  

A McMaster által most végrehajtott változtatások „a normális állapothoz való visszatértést jelentik” – értékelte a helyzetet a Politicónak Elliott Abrams, aki Ronald Reagan és George W. Bush elnöksége alatt volt tagja az NSC-nek. Míg David Rothkopf külpolitikai és nemzetbiztonsági szakértő szerint a lépéssel McMaster „visszaállította az NSC hagyományos struktúráját”, és azt „egy okos, hatékony bürokrata és vezető” döntéseként értékelte. Amivel nemzetbiztonsági tanácsadók profi csapatát hozta létre.

Bannon visszaszorulóban

Bár a Fehér Ház igyekezett úgy beállítani, mintha Bannon eltávolításba a tanácsból nem lenne olyan jelentős lépés, és az nem jelenti hatalmának megnyirbálását, politikai elemzők ezt egészen másként látják. A lépést széles körben úgy értékelték, mint a Trump figyelméért küzdő mérsékelt fehér házi tanácsadók győzelmét a szélsőséges ideológusként jellemzett Bannon felett.

Egészen pontosan az elnök lánya, Ivanka Trump, valamint az elnök mellett egyre nagyobb szerepet kapó Jared Kushner (Ivanka Trump férje) győzelmeként.

A Politico és a New York Times is úgy értesült, hogy Bannon ellenezte eltávolítását az NSC-ből, és még azzal is fenyegetőzött, hogy távozik a Fehér Házból, ha az elnök aláírja azt. Ezt a Bannonhoz közel álló emberek, és maga Bannon is tagadta (a főstratéga a Politicónak „teljes képtelenségnek” nevezte az értesülést).

Győzött a józan ész Trump Fehér Házában 2
Stephen Bannon a Fehér Házban, 2017. március 17-én (Fotó:Europress)

A magyarázkodás szerint Bannon amúgy is csak ideiglenesen kapott helyet a tanácsban, hogy felügyelje Flynnt, akinek a tanács működésének megváltoztatása volt az egyik legfontosabb feladata. Bannon maga egy közleményben kijelentette: azért lett tagja a tanácsnak, hogy visszafordítsa azt a „hadműveletesítést”, amit Susan Rice, Barack Obama előző amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója hajtott végre.

Azonban azt nem magyarázta meg, hogy ez pontosan mit is jelent, és az amerikai újságírók is csak vakarták a fejüket, hogy ezzel vajon mit is akart mondani. Hogy mennyire értelmezhetetlen volt ez azt jól mutatja Merriam-Webster értelmező szótár cikke, amiben közlik, hogy szerdán 3196 százalékkal megnőttek a Bannon által használt „operationalize” szóra vonatkozó keresések az oldalukon (és mi is csak tippeltünk, hogy a „hadműveletesítés” a megfelelő magyar fordítás).

Azt a magyarázatot, hogy már a kezdetektől fogva csak ideiglenes volt kinevezése azonban nehéz elfogadni. Hiszen ezt mondhatták volna már január végén is, amikor kiderült, milyen nagy felháborodást okozott szerepe a NSC-ben. A Times információi szerint Trump már akkor meg akarta változtatni a rendeletet, és csak azért nem tette meg, mert félt, hogy azzal csak még nagyobb vihart kavar. És a Bloomberg is úgy értesült, az elnök soha nem örült annak, hogy Bannon állandó helyet kapott a tanácsban.

Bannon elnök

De Trump attól sem volt boldog, hogy Bannont már elnöksége első heteiben úgy kezdték el emlegetni, mint „Bannon elnök”, utalva arra, hogy valójában a főstratéga az, aki igazából mozgatja a szálakat. És ebben nagyon egyetért vele veje, Jared Kushner, aki az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint folyamatos háborúban áll Bannonnal.

Győzött a józan ész Trump Fehér Házában 3
Jared Kushner (balra) és Stephen Bannon (középen) a hivatali eskü letételekor, a Fehér Házban. (2017 január 22, 2017, fotó: Europress)

A jelek arra utalnak, hogy Kushner egyre nagyobb és nagyobb befolyásra tesz szert, és közben egyre erőteljesebben kritizálja Bannont, aki szerinte Trump legrosszabb énjét hozza elő, és a legnagyobb akadálya a Fehér Ház sikeres működtetésének. „Nagy harc van a nacionalisták és a West Wing (a Fehér Ház nyugati szárnya) demokraták között” – jellemezte a helyzetet egy magas rangú kormányzati tisztségviselő a Politicónak.

Közben Bannon amiatt panaszkodik, hogy Kushner, és a hozzá közel álló emberek aláássák populista hozzáállását, és miattuk nem tudja végrehajtani nacionalista terveit. A Politico információi szerint annyira elege volt a belső csatározásokból, hogy lemondását fontolgatta, amiről a Trumpot sok pénzzel támogató republikánus megadonor, Rebekah Mercer tudta csak lebeszélni.

A mérsékelt, pragmatikus Kushner, és a populista, bevándorlásellenes, nacionalista politikát folytató Bannon közötti belháború azonban a szerdai döntéssel még közel sem ért véget. A Trump elnökválasztási győzelmében nagy szerepet játszó tanácsadó továbbra is főstratégaként dolgozik az elnök mellett, és számítani lehet rá, hogy nem fogja olyan könnyen megadni magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik