Nagyvilág

Életmentés helyett csak filmezte, ahogy cselédje hét emeletet zuhan az ablakból (18+)

A nő hiába rimánkodott az életéért, kérve, hogy fogja meg a kezét, a kuvaiti munkaadója csak a mobilját fogta, és videót készített.

A kuvaiti hatóságok őrizetbe vettek egy nőt, aki végigfilmezte, ahogy cselédje kizuhan a hetedik emeleti lakás egyik ablakán, és közben meg sem próbálta megmenteni az életét – jelentette a helyi sajtó. A felvételen látni, ahogy az ablakba egy kézzel kapaszkodó etiópiai nő kétségbeesve kéri munkaadóját, hogy ragadja meg a kezét, de a kuvaiti nő csak filmezi a jelenetet. Majd a cseléd keze megcsúszik, és a nő lezuhan.

A cseléd óriási szerencsével túlélte az esést, miután egy fémből készült napernyőre zuhant rá. A nőt tűzoltók mentették le, majd kórházba szállították. A beszámolók szerint eltört a karja, valamint bevérzett a szeme és az orra.

Az eset után a kuvaiti hatóságok nyomozást indítottak a filmező nő ellen, akit segítségnyújtás elmulasztása gyanújával vettek őrizetbe. A felvételt egyébként a meg nem nevezett kuvaiti nő osztotta meg egy közösségi oldalon, és onnan kezdett el terjedni.

Az esetről szóló első hírekben még az szerepelt, hogy az etióp nő öngyilkosságot akart elkövetni, de az utolsó utáni pillanatban meggondolta magát. Ezt azonban a nő tagadta egy, a kórházi ágyából adott interjúban, amint egy etióp televízió tett közzé. Elmondása szerint azért lógott az ablakban, mert megpróbált elmenekülni munkaadója elől, aki meg akarta ölni. A munkaadó azt mondta, azért filmezett, hogy ne tudják ráfogni, hogy megölte a nőt. 

A Kuwait Times című lap értesülései szerint a hatóságok még vizsgálják, hogy az etióp cseléd öngyilkosságra készült, balesetet szenvedett munka közben, vagy gyilkossági kísérletről és rágalmazásról van-e szó. Az angol nyelvű kuvaiti lap úgy tudja, hogy a cselédet 2014-ben eltűntként jelentette be első alkalmazója, és legutóbbi munkaadója egy illegális cselédközvetítőn keresztül vette fel.

Kuvaitban több mint 600 ezer, főleg Ázsiából érkezett cseléd dolgozik, akik rendszeresen panaszkodnak arra, hogy munkaadóik bántalmazzák őket, rosszul bánnak velük és visszatartják fizetésüket. Közülük több százan szöknek el évente munkaadóiktól. Olyan sokan, hogy a kormány menedékházakat hozott létre számukra.

Olvasói sztorik