Nagyvilág

Deportálnak egy férfit Angliából, aki már 27 éve Londonban él és dolgozik

A mindig mosolygó, szakállas Stojan Jankovicsot ezrek ismerik London Kentish Town nevű negyedében. Az 52 éves férfi egy forgalmas bioélelmiszer-boltban dolgozik már 15 éve, főnöke nem emlékszik, hogy valaha betegszabadságra ment volna. Rendesen fizette az adókat és a társadalombiztosítást, most mégis kiutasítják az Egyesült Királyságból. Ráadásul egy olyan országba akarják deportálni, amelyiknek soha sem volt állampolgára.

Jankovics még 1991-ben, a délszláv háború miatt menekült el Jugoszláviából. A menekültkérelmét azonban elutasították, az ideiglenes tartózkodási engedélye pedig 1999-ben lejárt. A férfi ennek ellenére egészen mostanáig nyugodtan élhetett a brit fővárosban, ahol legálisan dolgozott. Senki sem érti, hogy a bevándorlási hivatalnak miért éppen most jutott eszébe Janukovics után nyúlni.

A férfi jelenleg egy idegenrendészet zárt intézményében vár a deportálására Dorsetben. Szülővárosa Szerbiában van, ez az ország azonban még nem létezett, amikor Jankovics elhagyta hazáját. A férfi soha nem volt szerb állampolgár, soha sem volt szerb útlevele.

Jankovics ismerősei petíciót írtak Amber Rudd belügyminiszternek, hogy állítsa le a férfi deportálását. Az online íven több, majdnem 19 ezer aláírás gyűlt össze. A férfi körzetének parlamenti képviselője, Keir Starmer is igyekszik minden követ megmozgatni, hogy a bevándorlási hivatal legalább egy tisztességes bírósági tárgyalás lehetőségét adja meg Jankovicsnak.

(via Metro)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik