Nagyvilág

A New York Times címlapján fakadt ki a CEU rektora

Veszélyben az oktatási szabadság Európában – ezzel a címmel írt véleménycikket a CEU rektora. Az írást a New York Times a címlapján közölte hétfőn.

Michael Ignatieff  azt írja, az oktatás szabadságát mindenhol az autoriter hatalmak fenyegetik, példaként Putyint és Erdogant hozta fel, és a magyar kormányt, amelynek a törvényjavaslata gyakorlatilag megszüntetné a CEU-t.

A rektor szerint ha a törvénytervezet átmegy, ez lesz az első törvénybe foglalt támadás egy egyetem ellen az Európai Unióban.

Ignatieff arra is felhívja a figyelmet, hogy ez lesz az első alkalom, hogy „egy amerikai szövetséges állam, NATO-tagállam nyíltan megtámad egy amerikai intézményt a saját földjén.

A rektor szerint a Trump-adminisztráció sem teheti meg, hogy figyelmen kívül hagy egy ilyen támadást, amire egészen biztosan az Európai Bizottság reagálni fog.

Vasárnap több ezren vonultak utcára Budapesten a CEU ellenhetetlenítése ellen. A menet a Kossuth térig ment, ahol szónokok mondják el, szerintük mi a baj a kormány felsőoktatást szekírozó tervével.

A CEU KÖRÜL KIALAKULT BOTRÁNYRÓL ITT OLVASHAT BŐVEBBEN. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik