Nagyvilág

Hazakerült Kim Dzsong Nam holtteste

Vele együtt pedig azok az észak-koreaiak is, akiket a maláj hatóságok ki akartak hallgatni.

Észak-Koreába vitték Kim Dzsong Un meggyilkolt féltestvére, Kim Dzsong Nam holttestét. Vele együtt három észak-koreai is hazatért, akiket a malajziai hatóságok eredetileg ki akartak hallgatni a gyilkosság ügyében.

A holttest hazaszállításához Malajzia csütörtökön járult hozzá. Cserébe Phenjan lehetővé tette, hogy hazatérjen az a kilenc malajziai állampolgár, akiket eddig gyakorlatilag túszként tartottak Észak-Koreában, és Malajzia is feloldotta az észak-koreai állampolgárokra kiszabott kiutazási tilalmat.

A három hazatérő észak-koreai eddig Észak-Korea Kuala Lumpur-i követségén tartózkodott, diplomáciai védelmet élvezve. A Reuters értesülése szerint Hjon Kvang Szungról, a nagykövetség másodtitkáráról, Kim Uk Ilről, az észak-koreai légitársaság egyik alkalmazottjáról és Ri Dzsi Uról van szó.

A malajziai hatóságok csak egy indonéz és egy vietnami nő ellen indítottak eljárást, de dél-koreai és amerikai tisztségviselők szerint ők csak eszközül szolgáltak a gyilkossághoz, amit észak-koreai ügynökök hajtottak végre.

A Reuters szerint bár a diplomáciai viszályból Észak-Korea kerülhetett ki győztesen, elvesztette kevés „barátainak” egyikét, ami a Malajziával való kapcsolatuk megromlását illeti.

Kim Dzsong Nam arcára február 13-án a Kuala Lumpur-i repülőtéren vegyi fegyvernek minősülő VX idegmérget kentek, amelytől életét vesztette. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik