Nagyvilág

Nemzetközi össztűz Orbánra a CEU-botrány miatt

A külföldi sajtó a Soros-fóbiát sejti a Közép-Európai Egyetem elleni kormányzati támadás hátterében.

Szelestey Lajos a B1-en szedte csokorba, hogy a nemzetközi sajtó miként reagált a Közép-Európai Egyetem elleni kormányzati támadásra. A The New York Times arra emlékeztet, hogy az egyetem rektora szerint a terv nem más, mint politikai vandalizmus. Elemzők szerint a valódi cél, hogy Orbán Viktor alatt felszámolják a szólásszabadságot és liberális értékeket. A magyar kormányfő odaállt Donald Trump mögé, zajosan támadja Soros Györgyöt, aki gyakori célpontja a jobboldali sajtónak Magyarországon és az Egyesült Államokban. A CEU mindig is megszólalási lehetőséget adott ellenzéki hangoknak, főként amióta hatalomra került az illiberális Orbán. Michael Ignatieff rektor elárulta, hivatalos személyiségek magánbeszélgetésekben bírálták, hogy kik (ellenzékiek is) taníthatják a diákokat, de a budapesti amerikai nagykövetség üzenete bizonyítja: a washingtoni adminisztráció nem nézi tétlenül, ha diszkriminatív módon bánnak egy amerikai intézménnyel.

A The Washington Post a két napja benyújtott törvénymódosítás kapcsán azt írja, hogy Orbán Viktor ideológiai ellenfelének tartja az intézmény alapítóját, Soros Györgyöt. Az új jogszabályt a lap úgy minősíti, hogy az csak újabb fejezetet jelent, miután a miniszterelnök folyamatosan bírálja a Nyílt Társadalom Alapítványok által finanszírozott szervezetek tevékenységét. Rajnai Gergely a Méltányosság Politikaelemző Központtól azt mondja, az időzítés aligha véletlen, mégis meglepő lenne, ha a hatalom valóban ki akarná paterolni a CEU-t, mert nem sokat nyerne általa, viszont a távozás nagy veszteség volna a magyar felsőoktatásnak.

 

A Reuters is az idegen támogatást élvező civilek elleni hadjárat részének tartja, hogy szigorítják a Közép-Európai Egyetem működési feltételeit. Orbán Viktor, aki egyre keményebben nyilatkozik a migráció ellen a választások közeledtével, azt állítja, hogy a külföldi forrásokból gazdálkodó NGO-k beleavatkoznak az ország belügyeibe. Ugyanakkor kétséges, hogy az új amerikai elnök, aki az elmúlt években többször is heves szócsatát vívott Sorossal, hajlandó-e megadni a magyar fél által követelt jogi garanciákat a CEU-nak. A hírügynökség megszólaltatta az intézmény egyik történész szakos PhD-diákját, aki úgy véli, az egész történet leginkább Sorosról szól, mert valami nincs rendben az országban, el kell terelni a figyelmet, szükség van egy bűnbakra.A Bloomberg a Közép-Európai Egyetemet, Soros György európai hálózata ékkövének nevezi, Orbánnak – aki az illiberális demokrácia orosz és török modelljét követi – fokoznia kell ellene is a harcot. A hírügynökség emlékeztet rá, hogy 2010 után példátlan módon központosította a hatalmat, illetve felidézi, hogy Trump szerint Soros, a demokraták egyik legfőbb támogatója, annak a globális hatalmi szerkezetnek a része, amely kirabolja a munkásosztályt. Orbán ugyancsak gyakran elítéli az üzletembert, főként mivel az a nyitott európai határok híve.

A Financial Times is arról ír, hogy a CEU az egyik legtekintélyesebb posztgraduális tanintézmény a régión belül. A Közép-Európai Egyetemnek a Fidesz-barát sajtó már előzőleg nekiment, mondván, hogy az külföldi érdekeket szolgál, hamis diplomákat ad ki és méltatlanul bánik az alkalmazottakkal. A hatalom egyidejűleg lecsapott azokra a civil csoportokra, amelyek pénzt kapnak a Nyílt Társadalom Alapítványtól. Az újság emlékeztet arra, hogy Oroszország ebben a hónapban vonta vissza a szentpétervári Európai Egyetem működési engedélyét és a két ügy igencsak hasonlít egymásra.

A BBC szerint Soros György bástyának szánta a CEU-t, hogy terjessze a liberális gondolkodást, a nyílt társadalom és a demokrácia értékeit. Az intézmény a legújabb célpont abban a hadjáratban, amelyet a magyar kormány a liberális értékek ellen folytat. A hatalom azt állítja, hogy az egyetem – több más, hasonló tanintézettel együtt – a törvényen kívül működik. A budapesti tudósító nem tartja valószínűnek, hogy Trump egyezményt írna alá a CEU-ról Magyarországgal, Soros neki és Orbánnak is esküdt ellenség, ugyanakkor fizikailag lehetetlenség teljesíteni azt a követelést, hogy az egyetem iskolát nyisson New York államban.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a CEU a világ egyik legtekintélyesebb egyeteme a szellem- és társadalomtudományok terén, de Soros hozta létre, márpedig ő éppen a kormány első számú közellensége.

Az egész azért van, mert Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép. A nemzetközi felzúdulás be van kalkulálva, sőt örömmel fogadják.

A különös az egészben az, hogy a miniszterelnök is Soros-ösztöndíjas volt. A Süddeutsche Zeitung kommentárja is úgy értékeli, hogy Orbán Viktor számolt a nemzetközi botránnyal, de lehet, hogy ezúttal túlvállalta magát, amikor az EU után a CEU-t, a tudományt és a baloldali Amerikát vette célba. Mert lehet, hogy számíthat Trump támogatására, ám Magyarország súlyos árat fog fizetni, amiért nekitámadt a tudományos világ ennyire tekintélyes intézményének.A Die Presse szerint a készülő jogszabálynak különösen az a pontja teljesíthetetlen, hogy Amerikában is létre kellene hozni egy campust. Goran Buldioski, a Nyílt Társadalom Kezdeményezés európai igazgatója ezt azzal magyarázta, hogy a magyar kormány különösen éles hadjáratot folytat a Soros-féle nyílt társadalom gondolata ellen. Idetartoznak a civil csoportok ellen tervezett akciók is. Az egész CEU-ügyben az a legképtelenebb, hogy Soros korábban a Fidesz sok vezetőjét segítette. Kovács Zoltán kormányszóvivő például a CEU-ra járt. A Der Standard szerint a Közép-Európai Egyetem fő bűne, hogy a kormányfő tiszta szívéből utálja az amerikai milliárdost és emberbarátot, aki olyan szellemiséget népszerűsít, ami éppen ellentéte Orbán politika- és hatalomértelmezésének.

A toleranciát, a nyitottságot, az ésszerű vitát és a kendőzetlen bírálatot hirdeti. Most pedig Magyarország Orbán akaratából az európai Soros-intézmények kulcsintézményének akar a sarkára lépni. A szinte a semmiből elővarázsolt törvényjavaslat olyan formális-bürokratikus feltételeket ír elő, amiket a CEU nem teljesít. A hatalomközeli sajtó olyan vádakkal áll elő, amelyek egyszerűen nem állják meg a helyüket. Viszont az, hogy államközi megállapodással meg lehetne menteni az egyetemet, azt sejteti, hogy a szerződésben Orbán valamelyik csókosának kötheti ki a vezetői jogokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik