Nagyvilág

Hivatalosan is elkezdődött a Brexit

Megküldte az értesítést a brit kormány a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról, hivatalosan elindítva az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot – jelentette be szerdán Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Az 50. cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva a brit kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokra.

Ennek alapján a brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról.

Ehhez azonban az Európai Unióban maradó 27 többi ország egyhangú beleegyezésére lenne szükség.

Theresa May brit miniszterelnök szerint a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásától Brüsszelben szerdán átadott értesítés azt jelenti, hogy

immár “nincs visszaút”, az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból.

Theresa May kijelentette: a brit EU-tagság megszűnése azt jelenti, hogy a brit törvényeket a jövőben “nem Brüsszel, hanem a londoni, az edinburghi, a belfasti és cardiffi parlamentek” hozzák.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a brit kormány a kilépési tárgyalások korai szakaszában megállapodást szeretne elérni az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálásáról, de ezzel egy időben, viszonossági alapon egyezségre akar jutni az EU-tagállamokban élő britek jogosultságainak garantálásáról is.

A brit miniszterelnök elmondta azt is, London továbbra is az EU-tagországok szoros és elkötelezett szövetségese marad, annál is inkább, mivel

a világnak most nagyobb szüksége van a liberális demokrácia Európában honos értékeire, mint valaha,

és az Egyesült Királyság is magáénak vallja ezeket az értékeket.

Theresa May hangsúlyozta azt is, hogy a brit kormány “merész és nagyra törő” szabadkereskedelmi egyezmény megkötését javasolja az Európai Uniónak.

A kárelhárításról

szólnak majd az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséről szóló tárgyalások, a cél az EU állampolgárai, vállalatai és tagállamai által elszenvedett veszteségek minimalizálása – jelentette ki szerdai sajtóértekezletén Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testület vezetője bejelentette, pénteken javaslatot tesz azokra az iránymutatásokra, amelyek alapján Michel Barnier, az Európai Bizottság által kinevezett Brexit-ügyi főtárgyaló el fog eljárni a kiválási tárgyalások során.

Ezen iránymutatásokról az Egyesült Királyság távozása után is bennmaradó tagországok vezetőinek kell megegyezniük az április 29-i csúcstalálkozójukon. A bizottság ezt követően tesz majd javaslatot a tárgyalások megkezdésére, amit még a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Egyelőre még semmi nem változott az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséhez vezető folyamat megindításával, a kilépés pillanatáig érvényesek maradnak a szigetország szerződéses jogai és kötelezettségei – hangsúlyozta Tusk.

 Azt kívánjuk, bárcsak ne lépne ki az Egyesült Királyság, de van egy pozitív oldala is a Brexitnek, mégpedig az, hogy eltökéltebbé és egységesebbé tette a huszonheteket

– jelentette ki sajtótájékoztatóján az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testület vezetője.

Hozzátette, ennek ellenére sem Brüsszelben, sem Londonban nincs értelme úgy tenni, mintha ez egy vidám nap lenne.

Az Európai Unió 27 megmaradó tagállama

jól felkészült a brit uniós tagság megszüntetésére (Brexit), és erős mandátummal ruházza fel az Európai Bizottságot a londoni vezetéssel hamarosan kezdődő tárgyalásokra – mondta Sigmar Gabriel német külügyminiszter szerdán Berlinben.

 Tudjuk, hogy mit akarunk, világos és alaposan kidolgozott tárgyalási pozíciónk van

– tett hozzá a német diplomácia vezetője a brit távozási szándék hivatalos bejelentése után tett nyilatkozatában.

Sigmar Gabriel hangsúlyozta: a tárgyalásokat a brüsszeli bizottság részéről vezető Michel Barnier és csapata biztos lehet abban, hogy

Németország teljes erővel támogatja őket közös érdekeink érvényesítésében.

Elmondta azt is, a jövő heti londoni bemutatkozó látogatásán is aláhúzza majd, hogy Berlin mindenben támogatja a Brexit-ügyi főtárgyalót és szakértőit a brit távozásról rövidesen kezdődő egyeztetéseken, amelyek sora “egyik félnek sem lesz könnyű”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik