Nagyvilág

Nők esnek áldozatául a muszlimellenes támadásoknak Ausztriában

A regisztrált esetek nagy része szóbeli inzultus és gyűlöletbeszéd.

Jellemzően nők az áldozatai az ausztriai muszlimellenes támadásoknak, amelyek száma tavaly 62 százalékkal növekedett az előző évi adatokhoz képest – írta kedden a Die Presse osztrák lap.

2015-ben 156 feljelentést regisztráltak, 2016-ban pedig 253-at. A tavalyi esetek főleg köztéren vagy közlekedési eszközökön történtek, elszenvedői 98 százalékban nők voltak. 79 esetben szóbeli támadás történt, 75 alkalommal gyűlöletbeszéd, 31 bejelentés a muszlim intézményekkel szembeni agresszióról, 13 gyűlöletből elkövetett bűncselekményekről, 11 feljelentés pedig diszkriminációról szólt.

Az Ausztriai Iszlám Hitközség elnöke, Elif Öztürk elmondta: a muszlimokkal szemben leggyakrabban elhangzó vádak a beilleszkedés hiányáról, az erőszakosságra való hajlamról, a nőellenességről és az európai értékek elutasításáról szólnak. A cikk szerint több bejelentést, főleg iskolai konfliktusokat nem regisztráltak, mert az érintettek félnek az írásbeli feljelentés következményeitől.

A Zara nevű osztrák civil szervezet múlt héten közzétett felméréséből szintén az derül ki, hogy a rasszista indíttatású esetek száma nőtt Ausztriában. Míg 2015-ben több mint 900, addig tavaly több mint 1100 ilyen eset történt, ezek harmada az interneten zajlott. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik