Nagyvilág

London polgármestere garanciákat akar a szigetországban élő magyaroknak

London polgármestere szerint a Brexit-tárgyalások kezdetével jóindulatú gesztus lenne, ha a brit kormány garantálná, hogy a szigetországban élő 3,3 millió uniós állampolgárnak a kilépés után sem kell elhagynia az Egyesült Királyságot.

Sadiq Khan, London polgármestere felszólította a brit kormányt, adjon „kőbe vésett garanciát” arra, hogy a szigetországban élő uniós állampolgároknak a Brexit után sem kell elhagyniuk az Egyesült Királyságot.

Khan emlékeztetett rá, hogy összesen 3,3 millió EU-s állampolgár él az Egyesült Királyságban, közülük egymillióan Londonban. A polgármester szerint a brit kormány részéről jóindulatú gesztus lenne, ha garantálná, hogy maradhatnak. Az unió többi tagállamától azt kérte, viszonozzák a gesztust.

Sadiq Khan egy brüsszeli rendezvényen beszélt, a polgármester egy nappal azelőtt látogatott az EU fővárosába, hogy Theresa May miniszterelnök elindítja az Egyesült Királyság kilépését, vagyis a Brexitet. Khan brüsszeli látogatása során találkozni fog Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével.

(Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik