Nagyvilág

Robog a kormányzás felé a cseh Simicska

Andrej Babiš már dörzsölheti a tenyerét, annyira jól áll a pártja. Ősszel cseh választások lesznek.

Csehországban fél évvel a parlamenti választások előtt továbbra is az Andrej Babiš szlovákiai származású multimilliárdos vezette ANO (Igen) mozgalom a legnépszerűbb párt – derült ki a CVVM közvélemény-kutató felméréséből, aminek eredményét vasárnap ismertették Prágában.

Az országos felmérés szerint ha most tartanák meg a képviselőházi választást, akkor a kormánykoalícióhoz tartozó ANO a szavazatok 32,5 százalékát szerezné meg. A második helyen a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) áll 22 százalékkal, míg a harmadikon Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSČM) 12 százalékkal. Az előző (2013-as) választáson a ČSSD 20,45 százalékot, az ANO 18,65 százalékot, a KSČM pedig 14,91 százalékot kapott.

A következő választásra idén szeptember végén vagy októberben kerül sor, a konkrét időpontot Miloš Zeman államfő határozza meg legkésőbb június 30-áig.

A három nagy párton kívül a parlamentbe kerülne még az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) 8,5 százalékkal, a kormánykoalíciós Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt 6,5 százalékkal, és az ellenzéki TOP 09 mintegy 5,5 százalékkal. Négy éve ez a három párt 7,72, 6,68, illetve 11,99 százalékot kapott a választásokon.

A prágai sajtó továbbra is az ANO-t tartja az októberi választás legfőbb esélyesének. Jelenleg nehéz megjósolni, melyik párt lehetne az ANO koalíciós partnere, miután a mozgalom viszonya a szociáldemokratákkal az utóbbi időben nagyon megromlott. Bohuslav Sobotka, a ČSSD kormányfő-elnöke azt közölte, hogy pártja sikere esetén a kommunistákkal lépne koalícióra. Elemzők szerint viszont az ANO nélkül csak az összes többi párt összefogásával alakulhatna kormány, amit nem tartanak valószínűnek.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik