Nagyvilág

Ami most Londonban történt, az lesz a jövő terrorizmusa Európában

Kés és gázolás.

A terrorizmus legalantasabb fegyverei, amelyekhez a legelkeseredettebbek nyúlnak. Egyrészt azért, mert nagyon könnyű hozzájuk jutni, másrészt azért, mert már csak ez maradt.

London szívében, a Parlament előtt egy támadó először áthajtott egy terepjáróval a Westminster hídon, ahol tucatnyi embert gázolt el. Hárman meghaltak, egy nőt még élve emeltek ki a Temzéből, de később belehalt a sérüléseibe. Az autó a parlament kerítésének hajtott, a támadó elmenekült.

Nem sokkal ezután valaki megkéselt egy rendőrt a Parlament bejáratánál. Lehet, hogy a két támadó megegyezett, de arról, hogy az elkövető ki lehetett, még nincsenek hírek. A késelőt lelőtték. A rendőrnő később belehalt a sérüléseibe.

A két támadásban összesen öt ember halt meg, negyvenen megsérültek. A parlament épületét egész napra lezárták, a képviselők egy része az ülésteremben ragadt, de a miniszterelnököt kimentették.

Nem új terep

London központja nem idegen terep a terrorizmus számára. Itt nem a második világháború környékén, hanem alig pár évtizede robbantottak utoljára. A Troubles (jellegzetes brit eufemizmussal: bajok) – vagyis a Nagy-Britanniára is átterjedő észak-írországi polgárháborús viszonyok és terrortámadások – közepén a City szinte folyamatos fenyegetettségben élt.

De vannak hatalmas különbségek. Az IRA még képes volt komplett háztömböket felrobbantani, és bombafenyegetéssel sakkban tartani egy teljes pénzügyi központot. Bárki is a felelős a mostani támadásért, erre már biztosan nem képes.

A bombák és a gépfegyverek helyét a modern európai terrorizmusban átvette a késelés és a gázolás. A mostani a harmadik ilyen alkalom sorozatban. Először Nizzában hajtott bele az ünneplő tömegbe egy teherautó. Ez volt a legkomolyabb ilyen terrortámadás, egyrészt azért, mert az utcák zsúfoltan tele voltak emberekkel, a támadó pedig egy 19 tonnás teherautóval gázolt, másrészt azért, mert senki nem számított arra, ami történni fog.

86 ember halt meg, több mint négyszáz megsérült.

Ezután Berlinben hajtott bele egy teherautó a karácsonyi vásár tömegébe. Ott 12 ember halt meg. Ráadásul a berliniek felkészültebben és fegyelmezettebben reagáltak a támadás hírére. Számítottak rá, ahogy Londonban is. A szolgálatok és a fegyveres szervek higgadtan, felkészülten cselekedtek, pedig egyébként csak idén február 14. óta áll gépfegyveres őr a brit Parlament bejáratánál.

Fordult a világ

A 2001-es terrortámadásokkal sokkal nagyobbat változott a világ, mint gondoltuk volna. Az azelőtti viszonylagos nyitottságot elképesztő méretű paranoia váltotta fel, a világ titkosszolgálatai pedig annyira szigorúan láttak munkának, amit azelőtt nem tapasztalt senki. Európa ébresztője a párizsi és brüsszeli terrortámadások voltak, amelyek után már az európai titkosszolgálatok is kénytelenek voltak összekapni magukat.

Ma szinte lehetetlen a fejlett Nyugaton megcsinálni azt, amit egy tucat szaúdi terrorista megtett 2001-ben. Nincs gépeltérítés, sőt, robbantás vagy akár lövöldözés is alig. Az egyre durvább megfigyelés és egyre szigorúbb elhárítás kifejezetten hatékonyan állítja meg egy nagyobb szervezettséget igénylő támadás előkészítését. Ami marad, az a kés és a gázolás.

Amit most Londonban láttunk, az az európai terrorizmus jövője.

Ezt a “fejlődést” tisztán lehetett az elmúlt évek során látni Izraelben is, ami a Közel-Kelet országai közül a legjobban hasonlít Európára. Miután a Gázai övezetből a Vaskupola miatt már lehetetlen rakétát átlőni, a házilag tákolt Kasszámok is elhallgattak. A saját államukért küzdő palesztin szélsőségesek korábban robbantásokkal és lövöldözésekkel is támadtak Izraelben, de végül csak a kések intifádája maradt.

Hatékony terrorizmus

Izraelben egy tipikus terrormerénylet most úgy néz ki, hogy a buszmegállóban leszúr a melletted álló nő egy konyhakéssel. És nem azért, mert ez a leghatékonyabb módszer a terrorra, hanem azért, mert csak ez maradt. Az izraeli szolgálatok ugyanis híresen jók, ahogy egyre szigorodott az ellenőrzés, egyre szűkült a terroristák mozgástere is. Egyszerűen nincs már lehetőség arra, hogy ennél összetettebb támadásokat végigvigyenek.

És nem is feltétlenül kell. A terrorizmus ugyanis nem a halottak számáról szól, hanem a félelemről.

Ha négy áldozattal ugyanúgy meg lehet bénítani, majd hónapokig rettegésben lehet tartani egy nemzetet, akkor nincs szükség több száz halottra.

Ezt az Iszlám Állam régóta támogatja. A franchise-szerű működésnek  ez az egyik legfontosabb előnye: könnyen inspirálja a magányos farkasokat önálló akciókra. Ezeknél pedig az Iszlám Államnak még a szervezés terhét sem kell magára húznia.

És minél kevesebben konspirálnak egy terrortámadás előtt, annál kisebb az esély arra, hogy lebukjanak.

Ha nagyon optimisták vagyunk, nézhetjük a jó oldalát is: gázolással nehéz lesz annyi áldozatot szedni, mint egy repülőgép eltérítésével. Késeléssel főleg. De a rettegés megvan, és ugyanakkora lelkesedéssel adjuk fel a szabadságjogainkat is a saját biztonságunk érdekében.

2001 óta nagyot fordult a világ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik