Nagyvilág

Hamis pletyka terjed a Magyarországot is megjárt londoni merénylőről

Abu Izzadeen mindig örömmel beszélt a britek elpusztításáról. De mivel börtönben ül, nem ő lehet a merénylő.

Megtalálták újságírók az Unilad szerint azt az embert, aki a szerdai londoni merényletet elkövethette, azonban hiába vette át több magyar híroldal is ezt, van itt némi bökkenő.

Szerintük a Trevor Brooks néven született, majd megtérése után Abu Izzadeen néven élő férfi ölt meg négy embert Londonban. A hír azonban fals, hamis, nem igaz, ezt többek között az IB Times is megerősítette.

A szerdai londoni támadót végül a rendőrök lőtték agyon a parlamentnél, ahol egy autós gázolássorozat után késsel támadt egy rendőrre, akit meg is gyilkolt. A Channel 4 előbb megerősítette, majd maga cáfolta, hogy Izzadeen követhette el a merényletet.

Magyar rendőrök kísérik a bíróságon a Lőkösházán elfogott Abu Izzadeent. AFP PHOTO / FERENC ISZA / AFP PHOTO / FERENC ISZA

A férfi már volt börtönben, 2008-ban azért csukták le, mert támadásokra buzdított az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok ellen, valamint pénzt gyűjtött olyan terrorcsoportoknak, mint az el-Muhadzsirún. 2009 májusában szabadon engedték, de ugyanúgy folytatta a szélsőséges életmódját. Több gyűlölködő videót is közzétett. Dicséretesnek nevezte a 2005-ös londoni merényleteket és reményét fejezte ki, hogy egyszer ő is öngyilkos merénylőként halhat meg.

2015-ben megint elfogták, miután megsértette a rá kiszabott utazási tilalmat. Ugyanis őt és egy Simon Keeler nevű személyt egy Lőkösházán átvizsgált nemzetközi vonaton elfogta a magyar rendőrség, és Nagy-Britanniába deportálták. Így mivel börtönben van, ő nem lehetett a merénylő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik