Nagyvilág

A repülőgépet hegynek vezető pilóta apja tisztára akarja mosni fia nevét

Épp a Germanwings-katasztrófa második évfordulóján akar sajtótájékoztatót tartani. Az áldozatok hozzátartozói kiakadtak.

Pénteken lesz két éve, hogy a francia Alpokban hegynek ütközött a Germanwings légitársaság utasszállító gépe 150 emberrel a fedélzetén. A vizsgálatok során kiderült, hogy a másodpilóta, Andreas Lubitz szándékosan vezette hegynek a gépet, amely apró darabokra hullott. A katasztrófát senki nem élte túl.

Most azonban apja, Günter Lubitz azt mondta: új bizonyítékai vannak arra, hogy a fia valójában ártatlan, és ezekkel pénteken, sajtótájékoztatón fog előállni.

Eddig mindenki abban az elméletben hitt, hogy a hosszú ideje depressziótól szenvedő másodpilóta előre eltervelten, szándékosan vezette hegynek a gépét. Meg vagyunk győződve arról, hogy ez nem igaz

– mondta az apa a német sajtóban.

A korábbi vizsgálatok szerint a 27 éves Andreas Lubitz kizárta a pilótafülkéből a kapitányt, az adatrögzítőn pedig nyoma van annak is, hogy a robotpilótát átprogramozta, hogy a gépet a hegynek vezesse.

A repülőkatasztrófa áldozatainak hozzátartozóit felháborította, hogy a másodpilóta családja az évfordulón meg akarja kérdőjelezni a hivatalos vizsgálatokat. „Az, hogy ilyesmit akkorra időzítenek, amikor szeretteinkre emlékezünk a franciaországi emlékhelyen, megdöbbentő számunkra” – mondta Marlies Weiergräber, aki testvérét és unokahúgát vesztette el. Klaus Radner pedig, aki lányát, vejét és unokáját vesztette el, azt kérdezte: „provokálni akarnak bennünket?”

Számunkra az első katasztrófa a gép lezuhanása volt, amelyben meghaltak szeretteink. A második katasztrófa, amikor kiderült, hogy valaki ezt szándékosan okozta. A harmadik katasztrófa a szüleinek a viselkedése volt, a gyászuk provokatív megnyilvánulása, a túlméretezett síremlék, és most ez a sajtótájékoztató

– mondta Radner. (New York Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik