Nagyvilág

Sose nyeli le az EU a Krím orosz elcsatolását

Nagy veszélyt jelent az unió szerint is, hogy még mindig az orosz trikolór lobog a Krím épületein, holott teljesen jogtalan volt az annexió.

A jogilag Ukrajnához tartozó Krím Oroszország általi illegális bekebelezése közvetlen veszélyt jelent a nemzetközi biztonságra, és súlyos következményekkel jár az államok egységét és szuverenitását védő nemzetközi rendre nézve – közölte Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken

A területet ugyanis három éve annektálták az oroszok.

Az EU ugyanolyan szilárdan elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi egysége mellett, mint három éve, továbbra sem ismeri el és elítéli az orosz fél lépését, ami sérti a nemzetközi jogot. Mogherini szerint az unió kitart amellett, hogy fenntartásait a gyakorlatban is nyomatékosítsa, akár korlátozó intézkedésekkel.

Mogherini felszólította az ENSZ tagországait, hogy fontolják meg a hasonló intézkedések alkalmazását. A közleményből az is kiderül, hogy az EU-t továbbra is aggasztja a fokozódó katonai jelenlét a félszigeten, valamint az emberi jogok romló állapota, a szólásszabadság korlátozása és a nemzeti kisebbségek, különösen a krími tatárok üldözése.

A Krímen 2014 februárjában jelöletlen egyenruhát viselő orosz katonák jelentek meg, és ellenőrzésük alá vonták a stratégiai létesítményeket.

Moszkva hivatalosan tagadja, hogy beavatkozott volna. Márciusban a nemzetközi közösség által el nem ismert népszavazást tartottak, amin a szavazók elsöprő többsége az Oroszországhoz való csatlakozás mellett döntött. A terület elcsatolásáról – amit a nemzetközi közösség azóta sem ismer el – három évvel ezelőtt, 2014. március 18-án írták alá a megállapodást.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik