Nagyvilág

Repülés közben szakadt le a propeller egy utasszállítóról

Az ausztrál gépről valahol Sydney elővárosai felett esett le a légcsavar. Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem a szárnyat, vagy géptörzset rongálta meg.

Kényszerleszállást hajtott végre Sydneyben a Regional Express (Rex) egyik utasszállítója, miután a gépről repülés közben leesett a jobboldali légcsavar – jelentette a helyi sajtó. A Saab 340-es típusú gép 16 utassal és háromfős személyzettel tartott Albury városából Sydneybe, amikor a baleset történt. A fedélzeten lévő emberek közül senki sem sérült meg.

A beszámolók szerint a ZL768-as járat már a leszálláshoz kezdett el készülődni, és nagyjából 1800 méteres magasan volt, amikor a propeller leszakadt. Az ABC News cikke szerint a pilóták nyugodt higgadtsággal jelentették az esetet a légiirányításnak, elsőbbségi leszállás kérve a repülőtéren.

Az ausztrál polgári légügyi hatóság (CASA) szóvivője elmondta, hogy húszéves karrierje alatt még soha nem találkozott olyan esettel, hogy egy gépről repülés közben leszakadt a légcsavar. A propellert egyelőre még nem találták meg. Az ausztrál közlekedésbiztonsági hivatal (ATSB) arra kérte az embereket, hogy ne nyúljanak a propellerhez, ha esetleg megtalálnák, hanem inkább azonnal jelentsék azt a hatóságoknak.

Az utasoknak hatalmas szerencséje volt, hogy túlélték az esetet – mondta el a News.com.au híroldalnak egy repülésre specializálódott fotós, aki több fényképet is készített a gépről.  Grahame Hutchinson kijelentette: „Csak a szerencsén múlt, hogy a leszakadó légcsavar nem a szárnyat találta el, vagy a kabint, ami tragédiát okozott volna”, hiszen a propeller simán áttörte volna a géptörzs falát, és az utastérben kötött volna ki.

A Rex közleményben tudatta, hogy vizsgálatot indítottak az esettel kapcsolatban, és felvették a kapcsolatot az ügyben szintén vizsgálódó közlekedésbiztonsági hivatallal és a légügyi hatósággal

Ajánlott videó

Olvasói sztorik