Nagyvilág

„Bizalmat épít” Merkel és Trump Washingtonban

Jobb egymással beszélni, mint egymásról – vélekedett a német kancellár, aki pénteken az amerikai elnökhöz látogat.

Pénteken Washingtonban találkozik egymással Angela Merkel német kancellár és Donald Trump amerikai elnök. Német kormányzati tisztségviselők szerint a megbeszélés a bizalomépítést szolgálja, amerikai kormányforrások szerint pedig különösen érdeklik Trumpot a kancellár személyes tapasztalatai Vlagyimir Putyinról. A látogatást eredetileg keddre tervezték, de az amerikai hóviharok miatt péntekre halasztották.

Berlini források szerint a kancellár örült Trump meghívásának, mert „mindig jobb egymással beszélni, mint egymásról”. Elárulták azt is, hogy Merkel nem a múlttal akar foglalkozni, hanem a jövővel, és fontosnak tartja a közös alap kialakítását, hiszen a következő hónapokban is szükség lesz a szoros német-amerikai együttműködésre, tekintettel a tavaszi olaszországi G7-csúcsra, a NATO-vezetők brüsszeli találkozójára és a G20 csoport vezetőinek júliusi hamburgi értekezletére.

A kancellár először négyszemközti megbeszélést folytat az amerikai elnökkel, majd szélesebb körben tárgyalnak, amihez gazdasági vezetők is csatlakoznak – német részről a BMW, a Siemens és a Schäffler csoport vezérigazgatói. Ezt követi Merkel és Trump közös sajtótájékoztatója, és a találkozót záró munkaebéd.

A politikai témákkal kapcsolatban a német kormányzati források elmondták: Merkel számára a legfontosabb az EU szomszédságának biztonsági helyzete, beleértve a szíriai polgárháború, a közel-keleti békefolyamat és Líbia stabilizációjának ügyét, valamint az ukrán válság politikai rendezését szolgáló minszki megállapodás végrehajtását. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik