Nagyvilág

Nem találtak bizonyítékot Trump lehallgatására

Az illetékes képviselőházi bizottság elnöke azt mondta: ha szó szerint vesszük az elnök állításait, világos, hogy tévedett.

Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága nem talált bizonyítékot arra, hogy Barack Obama előző amerikai elnök a választási kampány idején lehallgatta volna Donald Trump republikánus jelölt és kampánystábja telefonjait.

A bizottság republikánus elnöke, Devin Nunes sajtótájékoztatón jelentette be: sem ő, sem pedig a bizottság demokrata párti politikusa, Adam Schiff nem jutott ilyen megállapításra. A kaliforniai republikánus politikus ugyanakkor azt mondta, aggasztja őt, hogy Trump munkatársainak telefonbeszélgetéseit „véletlenül lehallgathatták”.

Ha szó szerint vesszük az elnök Twitter-bejegyzését, akkor világos, hogy az elnök tévedett

– jelentette ki Nunes, hozzátéve, hogy „a lehallgatás más módszereivel valóban élhettek”.

Devin Nunes és Adam Schiff szerdán levelet írt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetőinek, kérve őket, vizsgálják meg, voltak-e véletlenszerű adatgyűjtések olyan személyekről, akik részt vettek Donald Trump vagy Hillary Clinton kampányában.

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője a héten úgy fogalmazott: Donald Trump „nem igazán hiszi”, hogy a telefonját Obama volt elnök „személyesen figyelte”. Hangsúlyozta viszont azt is, hogy a lehallgatásnak más módszerei is lehetségesek.

A jövő hétfőn az FBI igazgatója, James Comey, valamint az NSA igazgatója, Michael Rogers is beszámol a képviselőházi bizottság előtt a lehallgatási vádak ügyében végzett vizsgálódások eredményeiről. Comey ezen kívül a szenátus igazságügyi bizottságának meghallgatásán is részt vesz. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik