Nagyvilág

Holland választások: Wilders bukását vetítik előre az utolsó felmérések

Az egyik közvélemény-kutató szerint négy párt is megelőzheti a populistákat.

A holland választások előestéjén közzétett közvélemény-kutatási adatok szerint csúfos kudarcra számíthat szerdán a Geert Wilders vezette Szabadságpárt.

Az I&O Research felmérése szerint Wilderséknek 16 képviselői helyük lesz a 150 tagú parlamentben, az Ipsos húsz képviselői helyet jelez előre. Ezzel a múlt heti adatokhoz képest is csökkent a Szabadságpárt támogatottsága, akkor még az I&O 20, az Ipsos 23 helyet jósolt nekik.

Mindkét közvélemény-kutató szerint nőtt ugyanakkor a jelenlegi miniszterelnök, Mark Rutte vezette Liberálisok népszerűsége, az I&O szerint 27, az Ipsos szerint 29 helyre számíthatnak.

Az erőviszonyokat befolyásolhatja a Törökországgal való diplomáciai konfliktus. A választók 62 százaléka szerint Rutte jól kezeli a helyzetet, míg Wildersnek az ügyben tett megnyilvánulásait a szavazók tíz százaléka díjazza.

Decemberben az I&O még 33 helyet jósolt a Szabadságpártnak, mostanra viszont a középutas D66, a zöldek és a kereszténydemokraták is megelőzték Wilderséket. Az Ipsos felmérése szerint a Szabadságpárt harmadik helyen áll, a Liberálisok mellett a kereszténydemokraták állnak előttük.

A Kantar Public kedden nyilvánosságra hozott felmérése szerint kevésbé drámai a különbség Rutte és Wilders pártja között, az előbbi 27, utóbbi 23 helyre számíthat.

A pártvezetők keddi tévévitája persze még hozhat változást. Wilders és Rutte már hétfőn is szerepelt együtt a holland tévében, a Szabadságpárt vezetője akkor azt mondta: ki kell utasítani a török nagykövetet és a követségi dolgozókat, másképp Hollandia elfogadja, ha sértegetik. A kormányfő erre úgy reagált: „Ez a különbség aközött, hogy valaki a fotelből kommentel, vagy az országot irányítja. Aki az országot irányítja, annak érzékeny döntéseket kell meghoznia, ez nem az” – mondta. (Bloomberg)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik