Nagyvilág

Felfüggesztették a nőgyűlölő EP-képviselőt

Hárommillió forintnyi pénztől is elbúcsúzhat ostoba kijelentése miatt.

Példátlan büntetést kapott az a szélsőjobboldali lengyel EP-képviselő, aki azt mondta egy vitában: a nőknek kevesebbet kell keresniük, mert gyengébbek, kisebbek és kevésbé intelligensek, mint a férfiak. Az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani tíz napra felfüggesztette Janusz Korwin-Mikkét, és harminc napra megvonta a neki járó napidíjat, ami csaknem hárommillió forintnyi összeget jelent.

A lengyel képviselő szégyenletes kijelentéséért Tajani kért bocsánatot az EP plenáris ülésén, Strasbourgban.

Nem fogom eltűrni az ilyen viselkedést, pláne nem olyanoktól, akiktől elvárható, hogy a méltóságuk tiszteletben tartásával képviseljék az európai értékeket. A nők megsértésével a képviselő semmibe vette a legalapvetőbb értékeinket

– magyarázta Tajani.

Kevesebb mint egy hét alatt 935 ezren írták alá azt a nőnapon indított, lengyel nyelvű petíciót, amiben azt követelték az Európai Parlamenttől, hogy függesszék fel a szexista és rasszista nézeteiről ismert képviselőt. Korwin-Mikke már korábban is kapott büntetést, tíz napra felfüggesztették a juttatásait és öt napra felfüggesztették, amikor emberi hulladéknak nevezte az Európába érkező menedékkérőket, emellett 2015-ben tíz napra függesztették fel náci karlendítésért. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik