Külföld

Egy nap van a holland választásokig, de megtippelhetetlen a végeredmény

24.hu
24.hu

2017. 03. 14. 13:33

Korábban a témában:

Friss felmérések szerint azonos a támogatottsága a bevándorlásellenes holland Szabadságpártot (PVV) vezető Geert Wildersnek és a kormányzó jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) vezetőjének, Mark Ruttenak.

A holland közvélemény-kutató cégek felméréseit átlagoló adatok szerint mindkét párt 24-24 képviselői helyet szerezne meg a szerdán tartandó parlamenti választásokon.

Ezzel a Szabadságpárt, és a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért is messze elmarad a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség megszerzésétől a 150 fős holland alsóházban, azaz

bármelyik párt nyeri is a választásokat, mindenképpen koalíciós partnert kell találnia a kormányalakításhoz.

A nemrégiben közzétett állás szerint a kereszténydemokraták (CDA) 18, a baloldali liberális D66 és a környezetvédő GroenLinks 17-17, a szocialisták, illetve a szociáldemokrata irányultságú Munkapárt (PvdA) pedig egyaránt 13 helyhez jutna, mellettük további közel tucatnyi párt verseng legalább egy képviselői székért az alsóházban.

A közvélemény-kutató cégek véleménye szerint egy nappal a választások előtt a biztos pártválasztók aránya a választásra jogosultak mintegy 40 százalékát teszik ki és legalább 10 százalék a bizonytalankodók aránya.

Hétfő este a televíziós vitán vett részt a bevándorlásellenes Szabadságpártot (PVV) vezető Geert Wilders és a kormányzó Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért vezetője, Mark Rutte jobboldali liberális miniszterelnök. A két politikusnak ez volt az első tévévitája a mostani kampány során.

A közvélemény-kutató cégek mintegy 9 ezer néző megkérdezésén alapuló felmérése szerint Rutte a vitában minden területen eredményesebbnek tűnt, érvelése sokkal meggyőzőbb volt Geert Wildersénél. Rutte világossá tette, hogy a választás eredményétől függetlenül, semmilyen körülmények között sem fog együttműködni Wilders-szel. A Szabadságpárt vezetője iszlámellenes szólamai mellett azt hangoztatta, hogy már senki sem hisz a jelenlegi miniszterelnöknek. A vitán szóba került a Hollandia és Törökország közötti diplomáciai csatározás is, amelynek kapcsán Wilders azon véleményének adott hangot, hogy a kormánynak “ki kellene dobnia az országból a török nagykövetet és az embereit”. Ezen kijelentést arra használta fel Rutte, hogy rámutasson riválisa alkalmatlanságára.

Kedden újabb televíziós vitát rendeznek a nagyobb pártok vezetőinek részvételével. A március 15-én esedékes holland parlamenti választásokon mintegy 13 millióan adhatják le a voksukat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MALAGA, SPAIN - MAY 21: Head Coach, Zinedine Zidane of Real Madrid celebrates their championship with his players after the La Liga final match between Malaga and Real Madrid at La Rosaleda Stadium on May 21, 2017 in Malaga, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.