Nagyvilág

Törökország átértékelné a menekültügyi egyezményt

Szerintük az EU nem tartotta magát a megállapodáshoz.

Törökországnak újra kell értékelnie az Európai Unióval tavaly márciusban megkötött menekültügyi egyezményt, különösen azt a pontját, amely a szárazföldi határátlépésekre vonatkozik – jelentette ki hétfőn Ömer Celik török EU-ügyi miniszter.

A politikus szerint az Égei-tengeren zajló, sokszor halálos áldozatokat követelő menekülthullámnak sikerült elejét venni, és Törökország bizonyos értelemben megmentette az emberiség becsületét. A tárcavezető szerint azonban az unió nem tartotta magát az egyezményhez, Törökországnak pedig nincs kötelezettsége az EU felé.

Korábban Celik arról is beszélt, hogy biztosan lesznek Hollandiát érintő török szankciók, amiért a holland hatóságok szombaton nem engedték meg két török miniszternek, hogy Rotterdamban részt vegyenek az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen. Az eset diplomáciai vitát okozott a két ország között.

Recep Tayyip Erdogan török államfő vasárnap kijelentette, hogy Hollandia meg fogja fizetni az árát annak, hogy kárt okozott a holland-török kapcsolatoknak.

Az Európába tartó menekültáradat megállítását célzó alku értelmében Görögország visszaküldheti a Törökországból március 20. után érkezett, a hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. Az EU-tagországok ezért cserében – egy 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Ankarától annyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Az unió emellett beleegyezett, hogy új lendületet ad a török állampolgárok schengeni vízumliberalizációjáról és a Törökország uniós csatlakozásról szóló tárgyalásoknak, illetve felgyorsítja a törökországi menekültek ellátásához felajánlott 3 milliárd euró kifizetését, majd amennyiben ezek a források kezdenek kimerülni, és az eredmények is megfelelőek, akkor 2018 végéig további 3 milliárd eurót biztosít. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik