Nagyvilág

Nemzetközi jogot sértettek a törökök a holland zászló lecserélésével

Tóth Norbert nemzetközi jogász hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában beszélt arról, hogy nemzetközi jogot sértettek vele, mikor a holland zászlót törökre cserélték Hollandia isztambuli főkonzulátusán.

A holland nagykövetség várhatóan diplomáciai jegyzékben fog tiltakozni az eset miatt

– közölte Tóth Norbert.

Emlékeztetett, mindkét országban kampány folyik. Hollandiában hétfőn lesznek választások, Törökországban pedig április 16-án rendezik meg az alkotmánymódosításról, vagyis a prezidenciális rendszer bevezetéséről szóló népszavazást.

Ebben a felfokozott helyzetben szokatlanul erős hangvétel jellemzi mindkét oldalt, és mindkét fél politikusai mondanak olyanokat, amit nem feltétlenül gondolnak komolyan

– hangsúlyozta a szakértő.

Felidézte, hogy az ankarai holland nagykövetség külföldön tartózkodó ügyvivőjével közölték, ne térjen vissza állomáshelyére.

Ugyanakkor feltételezhető, hogy a népszavazás után csökken a feszültség, és a holland nagykövet újra elfoglalhatja a helyét Törökországban

– mondta Tóth Norbert.

A feszült viszony azt követően alakult ki a két ország között, hogy Hollandia két török minisztert is megakadályozott rotterdami kampánygyűlése megtartásában.

Ezt követően Recep Tayyip Erdogan török államfő lenácizta a holland kormányt, amit utóbbi visszautasított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik